Roditeljstvo / Odgoj
Zbog čega su neka djeca puno zahtjevnija i kako se nositi s tim?
Pexels

Autro zanimljive studije kaže kako se temperament djeteta vidi već na samom porođaju. Promatrajte ga i znat ćete što vas čeka idućih 18 godina

Iako roditelji jednako odgajaju svoju djecu, ona sasvim različito reagiraju i izrastaju u jedinstvene osobe - to zna svatko tko ima više djece.

"Neki roditelji dobivaju mnogo teže zadatke od drugih. Ako imate temperamentno dijete, vjerojatno vam baš i nisu zabavni neki segment roditeljstva", kaže za portal Parents.com dr. Perri Klass.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Sasvim je razumljivo da ćete se osjećati frustrirano kada shvatite da se puno teže nosite s jednim svojim djetetom, nego vaš prijatelj sa svojih troje zajedno ili kada nailazite na nepravedna osuđivanja od strane obitelji ili stranaca.

Imate jedan od težih poslova: preživjeti izazovne faze u odrastanju svog djeteta, a da pritom ne izgubite samopouzdanje i razum. Ako vas tješi, istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da roditelji ne umišljaju kako je njihovo dijete teško za odgajati, odnosno da nije stvar samo u percepciji roditelja.

(FOTO: Pixabay)

Autor studije Jerome Kagan kaže kako se temperament djeteta vidi već pri samom porođaju, odnosno da ponašanje novorođenčeta u trenutku kada dođe na svijet, može biti vrlo jasan pokazatelj njegova ponašanja u vrijeme puberteta.

Otkrio je da se 40 posto djece rađa smireno (ne reagiraju pretjerano na podražaje poput svjetla i buke). Ta djeca, kaže Kagan i kada odrastu ostaju smirena. 15 do 20 posto djece rađa se sa življim temperamentom. Za njih će, kada malo odrastu, prijatelji i obitelj govoriti da su teški za odgoj. Prema dr. Kaganu, ova djeca reagiraju burno na svjetlosne podražaje i buku kada se rode te ih je teško umiriti.

Ako imate "kompliciranu" bebu, znači li to da ste osuđeni na isključivo teška vremena u idućih 20 godina? Nikako. "Tu je uvijek ta kontroverza prirode i odgoja", objašnjava liječnica Nancy Snidman, direktorica Odsjeka za psihološki razvoj djece pri Sveučilištu Massachusetts u Bostonu, za spomenuti portal. "Roditelji, druga djeca i učitelji mogu utjecati na oblikovanje djetetove ličnosti", dodaje dr. Snidman.

Drugim riječima, dobar odgoj možda neće imati utjecaja na bebe, ali kod starije djece, one s težim temperamentom, promišljeno i dosljedno roditeljstvo pokazat će rezultate. 

Ne postoji univerzalan način odgoja koji će odgovarati svoj djeci, no istraživanje koje su proveli dr. Kagan i dr. Snidman je pokazalo da će djeca koja se bore s negativnim emocijama najbolje reagirati na empatičan, ali dosljedan i strukturiran roditeljski stil. 
 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!