Ostani doma
Roditeljstvo / Odgoj
Pretilost kod djece: Ova loša navika vodeći je uzrok debljine kod najmlađih
www.profimedia.hr

Liječnici već neko vrijeme upozoravaju na epidemiju pretilosti kod djece. Sve je veći broj mališana koji imaju problema s kilogramima, a višak kilograma okidač je za brojne kronične bolesti kasnije u životu

Studija koju je proveo Institut za globalno zdravlje u Barceloni pokazala je da je vrijeme provedeno pred TV-om glavni uzrok pretilosti kod djece.

Znanstvenici su zatražili roditelje da ispune upitnik o svojoj djeci - koliko su fizički aktivna,  koliko spavaju, što jedu i kako provode vrijeme.

U obzir su uzete brojne sjedilačke aktivnosti poput čitanja, crtanja, igranja društvenih igara, no samo je gledanje TV utjecalo na pretilost.

Djeca i stres: I djeci je potrebno opuštanje​

Naime, osim što su zbog TV-a djeca kronično neaktivna, gledanje u ekran remeti san, a kvalitetan san vrlo je važan za pravilan rad metabolizma i općenito za zdravlje. Osim toga, reklame za slatkiše i gazirane napitke potiču mališane da iste još više konzumiraju.  

(FOTO: Pexels)

Kako bi izračunali utjecaj ponašanja na zdravlje, mjerili su mališanima indeks tjelesne mase, opseg struka i krvni tlak te usporedili vrijednosti iz vremena kada su djeca imala četiri i sedam godina.

"Nezdrava ponašanja obično se preklapaju ili jedno povlači drugo", kaže koautorica studije Martine Vrijheid.

Djeca imaju toliko organiziran život da su pedijatri počeli propisivati igru

U istraživanju je sudjelovalo 1480 mališana, a rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Pediatric Obesity.

Najbolje što možete napraviti za svoje dijete je da reorganizirate dnevni boravak tako da TV nema centralno mjesto u njemu i odviknete mališane od ekrana. Potičite ih na aktivnosti i igre na svježem zraku. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!