Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 20. tjedan trudnoće
Thinkstock

Već ste došli do pola puta i vaša bebe je sad negdje veličine banane, duga oko 25 centimetara i teška oko 255 grama!

Beba koja raste:

Bijela, kremasta tvar, nazvana vernix caseosa ili sirasti maz, štiti kožu od vodenog okoliša. Ima važnu ulogu u sprječavanju isušivanja kože, termoregulaciji, zaštiti od bakterija. Nastaju žlijezde znojnice. Vaša beba je sad negdje veličine banane.

  • duljina: oko 25 centimetara
  • težina: oko 255 grama
  • činjenica: od sada, imunitet se prenosi s vas na fetus

Trudnički trbuh:

Već ste na pola puta! Dobar je trenutak da pronađete trudnički tečaj gdje će vas naičiti kako smiriti svoju tjeskobu (ako ju osjećate) i objasnili vam kako izgleda porođaj. Osim toga, upoznat ćete druge buduće roditelje i možda i stvoriti nova prijateljstva.

Vaš ginekolog pratiti će rast mjerenjem visine maternice s prstima ili vrpcom. Vaša maternica sada je u skladu s vašim pupkom. Od sada, vrh maternice će rasti prema rebrima brzinom od jednog centimetra tjedno.

Što možete napraviti:

Previše velika ili premala beba

Počevši od oko 20. tjedna, vaš liječnik će mjeriti vašu težinu, ili udaljenost od vaše stidne kosti do vrha maternice, u svakom prenatalnom posjetu. U 20. tjednu bi mjerenje bi trebalo biti oko 20 centimetara. Ako dođe od odstupanja za 3 centimetra jedan ili drugi način, vaš će ginekolog najvjerojatnije pratiti ultrazvuk kako bi vidio je li dijete preveliko ili premalo.

Stvari o kojima možete razmisliti u ovom tjednu

Na pola ste! Trebate li doulu? Doula nije osposobljena za isporuku bebe, već daje podršku ženama i njihovim obiteljima, pružajući ohrabrenje i informacije kroz kasnu trudnoću, rad i rođenje. Želi li vaš partner biti s vama na porodu? Ili mama?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!