Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 3. tjedan trudnoće
Thinkstock

Sada ste zaista trudni. U jednom od jajovoda došlo je do oplodnje i oplođena jajna stanica ugnijezdit će se uskoro u maternici

Jedan od oko 200 milijuna spermija koji su krenuli u "akciju"  ispunio je svoju ulogu i oplodio jajnu stanicu koja se sada zove zigota i sadrži DNK majke i oca te će iz nje mitozom nastati sve stanice buduće bebe. Na putu do maternice zigota se dijeli i u nju stiže kao blastocista - malena loptica iz koje će nastati mebrij i posteljica. 

Blastocista će se u ovom tjednu ugnijezditi u maternici koja je zbog pojačanog lučenja progesterona spremna na to. Zid maternice se počinje debljati, a grlić se produljuje kako bi spriječio daljnji ulazak sperme i bakterija. 

U ovom periodu kreće lučenje proteina kojeg mnogi nazivaju hormonom trudnoće (HCG), a njegova je najvažnija zadaća da čuva plod. To čini poticanjem proizvodnje progesterona u tijelu žene. HCG je također taj koji će otkriti na testu da ste trudni, no ipak se još malo morate strpjeti jer u ovom trenutku razina HCG-a još uvijek nije dovoljna da se pokaže na testu. 

U ovom periodu, ukoliko je došlo do oplodnje, polako dolazi do hormonalnih promjena - povisuju se razine estrogena i progestrona, zbog čega grudi postaju natečene, tvrde i jako osjetljive (osjetljivije od onoga kakve su kad trebamo dobiti mjesečnicu). No, mnoge žene u 3. tjednu trudnoće još ne osjećaju simptome.

Što činiti u 3. tjednu trudnoće 

Vrijedi isto što i za prethodna dva, no sada ste zaista trudni pa ukoliko se ranije niste ozbiljno pridržavali naputaka, sada to činite.

Jedite zdravo (ali ne za dvoje), izbjegavajte alkohol, smanjite kofein i šećer, pokušajte smanjiti izloženost stresu, povećajte unos folne kiseline, željeza i vitamina.

Ukoliko uzimate neke lijekove, posavjetujte se s liječnikom jer sada ste u drugom stanju, u kojem vrijede druga pravila.  Većinu lijekova trudnice ne smiju uzimati. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!