Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 4. tjedan trudnoće
Thinkstock

Krajem ovog tjedna test će potvrditi trudnoću, a počet ćete osjećati i prve konkretne simptome. Istovremeno, u vašem se tijelu novi život razvija 'sto na sat'

Vaša beba

U 4. tjednu trudnoće počinje embrionalni razvoj i u narednih deset tjedana razvit će se svi bebini organi. Ovo je najosjetljivije vrijeme za plod stoga se preporučuje budućim roditeljima da sretnu vijest još neko vrijeme zadrže za sebe. Vaša beba sada je veličine zrna maka. 

U ovom periodu amnionska vrećica poprima karakteristike posteljice koja će do kraja tjedna početi obnašati svoju funkciju, odnosno embriju prenositi hranjive tvari i kisik. 

Mogući su prvi simptomi trudnoće 

Iako je riječ o vrlo ranoj trudnoći, ako ste senzibilniji, mogli biste osjetiti prve simptome drugog stanja - umor, implatacijsko krvarenje i grčevi, promjene raspoloženja i pojačano mokrenje. Mučnine će nastupiti nešto kasnije. 

Umor

Tijekom prvih tjedana tijelo radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu kako bi potpomoglo trudnoću i sasvim je normalno da osjećate umor. 

Implantacijsko krvarenje

U ranoj trudnoći, u vrijeme usađivanja oplođene jajne stanice u zid maternice, može doći do vaginalnog krvarenja koje se zove implantacijsko krvarenje. Prate ga i grčevi u donjem dijelu trbuha. Ovo krvarenje sasvim je normalna pojava i ne treba brinuti trudnice, no ako se pojavi u 7. tjednu i kasnije treba se javiti ginekologu. 

Napuhnutost

Hormon trudnoće koji se luči u vašem tjelu može izazvati napuhnutost.

Često mokrenje 

Možda mislite da se ovaj simptom pojavljuje tek u kasnijoj trudnoći kada beba radi pritisak na majčin mjehur, no varate se. Često mokrenje može biti i rani simptom trudnoće jer zbog pojačane proizvodnje krvi bubrezi više rade.  

Promjene raspoloženja, bolne i nabrekle grudi, bolovi u leđima i glavobolja također su rani znaci trudnoće.

Što činiti u 4. tjednu trudnoće

Krajem četvrtog tjedna kućni test za trudnoću bit će učinkoit i ukoliko potvrdi da ste u drugom stanju, ugovorite pregled kod ginekologa. Kroz posteljicu je beba izložena svemu što majka unosi u organizam stoga je krajnje vrijeme da počnete paziti na svoju prehranu i način života te, ukoliko pušite, prestanete s tom nezdravom navikom.

Jedite raznoliko, slušajte svog ginekologa i uzimajte foknu kiselinu i vitamine potrebne za razvoj bebe. Slušajte i svoje tijelo pa odmarajte koliko god mu je potrebno. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!