Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 22. tjedan trudnoće
Thinkstock

Vaša bebica skakuće po trbuhu, dodiruje čelo, mršti se i razvija pokrete. Vi ćete osjećati glad dok maleni kreće u intenzivno dobivanje na gramaži

Razvoj

Maleno stvorenje u vašem trbuhu počet će skakutati i intenzivno se kretati. Vježbat će rukice (koje već može savijati) i lamatati nogicama. Nokti joj prekrivaju prstiće. Rastu joj obrve, dlake i kosa, ali su one potpuno bijele jer još nema pigmenta. Kapci su se potpuno razvili, no oni su u ovom tjednu još uvijek zatvoreni. Oči su formirane, ali njihova boja se još uvijek ne zna. Često mršti čelo koje se pritom nabora. Beba opipava vlastito lice. Mozak se intenzivno razvija. Rastu joj sitni zubići u desnima. Razvija se gušterača, lojne žlijezde i pluća. Koža više nije prozirna.      

Fizičke proporcije 

Vaša bebica već je duža od 25 cm što bi značilo da ima jedan posto tjelesne masnoće. Od sada počet će bujati. Dobivat će slojeve sala pomoću kojih će zadržati temperaturu tijela. Beba dobiva energiju. Ako nosite dječaka, testisi su mu se počeli spuštati u mošnje. Bore se popunjavaju masnoćom. Beba liči na novorođenče.  

Vaš trbuh 

Trbuh je dovoljno narastao da ga svi vide. Jutarnje mučnine više ne osjećate, a hrana je ponovno dobrog okusa. Ne uzimajte nikakve lijekove bez recepta. Pijte puno tekućine i uzimajte redovite obroke. Hranjiva juha će vas okrijepiti. Osjećat ćete bolove u zdjelici. Možda ćete imati vrtoglavicu zbog niskog tlaka. Dobit ćete strije po trbuhu. Hidratizirajte kožu uljima. Krvni tlak će vam pasti. Ojačat će vam kosa, a nokti će se učvrstiti. Prsti će vam oteknuti pa skinite nakit. Patit ćete od nesanice. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!