Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 24. tjedan trudnoće
Thinkstock

U 24.tjednu trudnopće napravite test antieritrocitnih protutijela koji su vezani uz vašu krvnu grupu kako biste zaštitili bebu. Pripazite na simptome koji ukazuju na prijevremeni porod

Beba u trbuhu

U 24. tjednu trudnoće beba teži teži 600 grama, a dugačka je 30 cm. Koža joj je tanka i prozirna. Moguće je vidjeti krvne žile, kosti i organe. Prolaskom vremena, koža će biti sve manje prozirna jer će se zadebljati. Šarenica još uvijek nema boju. Konačna nijansa pojavit će se tek nakon rođenja. Pluća se razvijaju kako bi dolaskom na svijet beba mogla samostalno disati. Kako vam trbuh raste, vjerojatno ćete morati provesti određene prilagodbe pri vožnji automobila. Beba je aktivna i lupka vas po trbuhu.

Promjene na vama

Pazite na promjene, ukoliko se one događaju. To bi mogli biti znakovi prijevremenog poroda. Najčešći simptomi su grčevi nalik menstrualnima, promjena vaginalnog iscjetka, bol u leđima, kontrakcije maternice, pritisak na zdjelicu (kao da se beba spušta i pritišće na nju) ili tekućina koja curi iz vagine. Ovi simptomi mogli bi samo biti pokazatelji trudnoće, no ako se simptomi javljaju učestalo, kontaktirajte liječnika.

Pravo je vrijeme (ukoliko to već niste učinili) za razgovor o tome kako će vaše nove roditeljske uloge utjecati na vašu vezu. Otiđite na toleranciju glukoze. Ukoliko je vaša krvna grupa Rh negativna, u ovom tjednu će se obaviti drugi test na antieritrocitna protutijela. Ovaj test pokazuje jesu li se u vašoj krvi razvila protutijela koja mogu ugroziti vašu bebu. Pijte što više tekućine. Krećite se i jedite mnogo povrća.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!