Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 25. tjedan trudnoće
Pixabay

Vaša beba je u 25. tjednu trudnoće duga oko 34 cm, a teška između 600 i 700 grama

Bebin razvoj

U 25. tjednu trudnoće razvija se bebin središnji živčani sustav. Ona dobiva na težini. Rade se udubine koje stvaraju jedinstven otisak na njezinim prstima. Razaznaje se i boja kosice. Beba je duga oko 34 cm, a teška između 600 i 700 grama. Formira se sklonost korištenja desne ili lijeve ruke. Beba sama može držati svoja stopala i ima svoje navike, kao i ritam aktivnosti.

Otkucaje srca vaše bebe može čuti i vaš partner ukoliko prisloni uho na pravo mjesto bez da ste u bučnom prostoru. Razlike u spolu sasvim su dobro raspoznatljive. Sitne krvne žile razvijaju se ispod kože, što mu daje ružičasti ton. Moždana kora razvija se u slojevima dajući mogućnost razmišljanja, planiranja, osjećaja. Beba svakim danom postaje sve punašnija

Mamino stanje 

Uvećana maternica veličine nogometne lopte uzrokovat će grčeve u području trbuha i u nogama, ali uzimanjem kalcija i kalija ovaj problem se može riješiti. Kako maternica sve više raste i vrši pritisak na crijeva, često ćete imati žgaravicu. Pojavit će se učestala potreba odlaska na toalet. Ispraznite mjehur čim osjetite potrebu.

U 25. tjednu trudnoća vaša će kosa biti bujnija nego ikad prije. Izbjegavajte masnu i prženu hranu kako vam ne bi pozlilo. Jedite više obroka dnevno, ali pazite što unosite u organizam.  Povećajte unos mliječnih proizvoda. U ovom 25. tjednu trudnoće nedostajat će vam kalcija. Preostaje vam uzimati tablete bogate kalcijem ili  jesti banane, grejp, naranče, sušeno voće, gljive i ribu. Ako je vaše stanje uredno, nastavite s tjelovježbom, ali ne vježbajte ako ste previše umorni ili ako osjetite bilo kakvu bol. Ne bavite se težom fizičkom aktivnošću. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!