Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 26. tjedan trudnoće
Pexels

U 26. tjednu trudnoće maternica se povećava pa sukladno tome raste broj kilograma. Bebin puls se ubrzava, stisak je ojačao, kralježnica je gipka

Razvoj bebe

Živci u bebinim ušima se sve više razvijaju i dijete vas može čuti kako razgovarate s nekim. Puls mu se ubrzava kao reakcija na zvuk. Bebine nosnice se u 26. tjednu trudnoće otvaraju, što joj daje mogućnost da vježba disanje služeći se svojim mišićima. Razgibava mišiće hranjenja (usta i usnice). Refleks sisanja toliko je jak da će sisati palce. Neke bebe se rode sa žuljevima od sisanja na prstima. Sisanje spada u samo jedan od sedamdeset refleksa koje beba ima kada se rodi.

U ovom tjednu djetešce je teško 35 cm i teško 800 grama. Malene trepavice, obrve počinju rasti. Ako novorođenčetu pružite prst, jačina njegova stiska bit će iznimno jaka. Beba upravo sada vježba svoje hvatanje. Pluća sazrijevaju. Kralježnica jača i postaje gipkija. 

Mamin trbuščić

Veći broj kilograma označava povećanje maternice što izaziva opterećenje za donji dio leđa. Ako se težina ubrzano povećava, obratite se liječniku jer to može biti znak poremećaja zvanog preeklampsija. Nizak šećer u krvi uzrokuje drhtavicu i umor pa kontrolirajte prehranu, krvni tlak i šećer. Jedite voće, jogurt, povrće. Krećite se koliko vam to kondicija dopušta.

Nađite si zanimaciju.. čitajte literaturu o trudnoći, porodu, brizi za dijete. Mame već sada uređuju sobicu za bebu, smišljaju imena i stan prilagođavaju prinovi. Imate povremene glavobolje i oči su vam umorne. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!