Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 5. tjedan trudnoće
Thinkstock

Mjesečnica je izostala, polako osjećate prve simptome trudnoće, a vaša beba lijepo se razvija i sad je veličine zrna sezama

Vaša beba

U petom tjednu trudnoće vaša beba je veličine zrna sezama i još nije poprimila karakterističan ljudski oblik. Stanice mebrija u ovom se tjednu dijele na tri sloja iz kojih će se razviti organi.

Iz unutarnjeg sloja razvit će se pluća, crijeva, mjehur, gušterača i jetra, iz srednjeg srce, krvne žile, kosti, mišići, reproduktivni organi i bubrezi, a iz vanjskog sloja razvit će se živčani sustav, kralježnica, mozak, koža i kosa.  Formira se neuralna cijev iz koje će se razviti leđna moždina i mozak.

Što činiti u 5. tjednu trudnoće

Mjesečnica je izostala  te ukoliko još niste napravile test, napravite ga sada. Potvrdit će trudnoću, nakon čeka ćete zakazati pregled kod ginekologa.

U ovom tjednu i simptomi postaju očitiji - česta potreba za mokrenjem, promjene raspoloženja, osjetljivost na mirise i okuse, osjetljivost grudi i bol u donjem dijelu leđa. Moguće je i implantacijsko krvarenje te jutarnje mučnine koje se češće javljaju u nadolazećim tjednima.

Ukoliko ste se bavile tjelesnom aktivnosti prije trudnoće, nastavite i dalje jer će vam vježbanje uvelike pomoći fizički iznijeti trudnoću do kraja, ali i na samom porođaju te kasnije u oporavku. No, važno je da slušate svoje  tijelo i ne pretjerivati s naporima. Naravno, treba izabrati tjelesnu aktivnost primjerenu trudnicama te, kako trudnoća bude odmicala, prilagoditi vježbe. Boravite na svježem zraku, šetajte, plivajte ukoliko je moguće ili prakticirajte jogu za trudnice.

Pazite na prehranu, unos vitamina i folne kiseline te u potpunosti izbacite alkohol i cigarete. Odmarajte se i uživajte u drugom stanju. 

Šećer na kraju - lijepu vijest podijelite sa svojim partnerom.
 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!