Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 7. tjedan trudnoće
Thinkstock

Embrij se od prošlog tjedna udvostručio, a i vaša maternica je zamjetno veća. U vašem tijelu događaju se brojne promjene, a ukoliko niste dosad osjetili mučnine, sad ćete. Rijetke su trudnice koje ih nisu imale

Vaša beba

U ovom tjednu embrij je velik oko 13 milimetara, dvostruko veći, nego prošli tjedan. Razvijaju se prstići na rukama i stopala, zglobovi na rukama i nogama te očni kapci. Razvijaju se bubrezi i srce. Na ultrazvuku je vidljiv maleni repić kod embrija  (produžetak repne kosti), koji će s vremenom nestati.

(FOTO: Thinkstock. UZV u 7. tjednu trudnoće)

Promjene u vašem tijelu

Vaša maternica se u posljednjih pet tjedana udvostručila te će najvjerojatnije (ako već nisu) tijekom ovog tjedna početi jutarnje mučnine. Do 14. tjedna polovica trudnica ih prestane osjećati.

Mučnine su posljedica hormona trudnoće, dok je za zatvor "zaslužan" progesteron koji, kako bi tijelo sačuvalo plod, sprječava kontrakcije maternice, istovremeno djelujući na crijeva koja slabije rade. 

U cervikalnom kanalu formira se sluzni čep koji mehanički blokira ulaz bakterijama u maternicu.Tu će biti do kraja trudnoće,a ispast će kad se približi vrijeme porodu. Cervikalni čep sastavljen je od nešto čvršće sluzi. S obzirom da vaši bubrezi sada više rade, češće ćete mokriti.

U ovom trenutku kroz bubrege prolazi 10 posto više krvi, no što je prije trundoće, a do kraja trudnoće količina krvi povećat će se za 40 do 45 posto. 

Osim tjelesnih promjena tu su i psihičke - nagle promjene raspoloženja i anskioznost. Pokušajte se opustiti i prihvatiti svoje loše raspoloženje i brige. To je normalno. 

Što činiti u 7. tjednu trudnoće

Ukoliko još niste otišli ginekologu, otiđite. Napravit će ultrazvuk te dati na analizu vašu krv i urin. 

Ukoliko imate jake mučnine pokušajte ih ublažiti prirodnim metodama - pijte čaj od đumbira ili ga jednostavno grickajte - uvelike pomaže. Dobro dođu i slani štapići.

Odmarajte, jedite zdravo, zaboravite na alkohol i cigarete, krećite se, slušajte vašeg liječnika ili liječnicu i uživajte u trudnoći koliko je to moguće, s obzirom na simptome. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!