Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 30. tjedan trudnoće
Pixabay

U 30. tjednu bebin mozak razvija mnogobrojne moždane stanice, dobiva masu, a gubi lanuge. Mama se osjeća dobro i prikuplja potrepštine za prinovu

Bebin razvoj 

U 30. tjednu mozak poprima specifičan naborani, vijugavi izgled s ciljem omogućavanja većeg broja moždanih stanica. Vaša beba ovaj tjedan teži 1,3 kilograma, a sklupčana je dugačka malo više od 27 cm. Ako računamo duljinu nogu onda joj je visina 40 cm.

Lanuge (tanke dlačice na tijelu) ostaju samo na leđima. Beba od vaše hrane preuzima hranjiva svojstva i prikuplja masu. Željezo iz prenatalnih vitamina i hrana bogata željezom povećava joj zalihe željeza u trajanju 6 - 9 mjeseci starosti. Ponekad, ukoliko prilikom gutanja plodna voda umjesto u želudac uđe na pogrešno mjesto, beba će štucati, a vi ćete ju čuti. 

Mamino zdravlje  

Počnite tražiti pedijatra s dobrim recenzijama jer ćete ga intenzivno viđati kroz prvu godinu. Rastegnuta koža trbuha vas svrbi što je potpuno normalno. Namažite ju losionom i izmasirajte. Ne češite se jer to može pojačati svrbež. Dolazi do ispravljanja lumbalne lordoze (zakrivljenosti kralježnice uslijed težine trbuha), kao i razmekšavanja zglobnih sveza, zbog čega su bolovi u leđnom predjelu česti. Nabavite krevetić, pelene i ostale potrepštine.  

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!