Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 31. tjedan trudnoće
Pixabay

Vaše tijelo se u 31. tjednu trudnoće priprema za porod. Morat ćete naučiti razlikovati Braxton-Hicksove kontrakcije od onih porođajnih

Vaša beba

Rast u visinu se usporava, a povećava se dobivanje na težini. Beba je u 31. tjednu trudnoće izrazito aktivna pa vam zbog čestog pomicanja ne dopušta zaspati. Beba će izvoditi različite akrobacije. U rukama, nogama i tijelu se stvaraju masne naslage. Ovog tjedna vaša beba je dugačka preko 40 cm, a teška 1500 grama. Kapci su otvoreni kada je beba budna, a zatvoreni tijekom sna. Formira se boja očiju, no ona neće biti vidljiva tek iza poroda jer pigmentacija treba biti izložena svjetlu kako bi se do kraja formirala. Tamnoputa djeca obično imaju i tamnosmeđe oči. Većina djece rađa se s plavim očima, ali ta boja se kasnije promijeni u drugu. 

Vaša trudnoća 

Ponestaje vam zraka prilikom hodanja i pričanja. Brzo se umarate. Maternica se širi i gura dijafragmu u pluća. Potkraj trudnoće će vam biti lakše jer se beba spušta u zdjelicu pa je pritisak manji. Vaše tijelo počet će se pripremati za porod. Ako osjećate povremeno zatezanje maternice vjerojatno se radi o Braxton-Hicksovim kontrakcijama koje se javljaju u drugoj polovici trudnoće. Te su kontrakcije rijetke, neredovite i bezbolne u traju od 30 sekundi. Ako ipak osjetite da su kontrakcije dosta česte, to može biti znak prijevremenog poroda.  

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!