Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 36. tjedan trudnoće
Thinkstock

Beba će glazbu koju sluša dok je u trbuhu, voljeti i kada dođe na svjetlo dana. U 36. tjednu trudnoće joj tepajte, pjevajte i puštajte svoje omiljene izvođače

Vaša beba 

Istraživanja pokazuju da je bebama zvuk maminog glasa najdraži. Zato joj pričajte, pjevajte i tepajte. Novorođenčad će i kasnije najviše voljeti glazbu koju su slušali u maminom trbuhu. Pustite bebi najdraže pjesme i vjerojatno će ih prepoznati kada bude izvan trbuha. Beba obožava kada joj posvetite vaše vrijeme.

Beba ovaj 36. tjedan trudnoće teži između 2,5 i 2,7 kg, a dugačka je 48 cm. Gubi se verniks (voštana tvar koja pokriva i štiti kožu tijekom devet mjeseci boravka u plodnoj vodi). Njezina glava je oblikovana da prođe kroz maternicu i zdjelicu. Zbog tijesne maternice vidjet ćete lakat ili petu koja se pojavi ispod vaše kože. S obzirom na to da beba zauzima prostor, nakon previše jela nećete se osjećati najbolje. Zato pojedite manju količinu. Izbjegavajte putovanja jer bi porod mogao nastupiti svaki čas. 

Vaša trudnoća

Svakog tjedna posjećivat ćete ginekologa kako bi pratio znakove poroda. Visoki krvni tlak i bjelančevine u urinu potencijalni su znaci preeklampsije, stanja kojeg morate nadzirati. Maternica vam je sada uvećana 1000 puta. Udebljali ste se između 11 i 14 kilograma. Svakog dana odmorite nekoliko minuta s podignutim nogama ili legnite na lijevu stranu. Oba će položaja poboljšati cirkulaciju.

Pijte dovoljno tekućine bez obzira na nakupljanje vode u tijelu. Morate očistiti ostatke iz bubrega i održati povišenu količinu krvi. Često ćete osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije. Ginekologa možete pitati što prethodi porodu kako biste izbjegli prijevremeni odlazak u rađaonicu. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!