Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 37. tjedan trudnoće
Thinkstock

U 37. tjednu torba za rodilište je spakirana. Beba je samostalno spremna na izvršavanje svih funkcija poput disanja, sisanja, gutanja, treptanja

Vaša beba

Vaša beba se spustila u zdjelicu (taj položaj napokon će vam olakšati disanje). Dugačka je skoro 50 cm i teška između 2,5 i 3 kg (približava se konačnoj težini na porodu). Beba u 37. tjednu trudnoće dobiva petnaest grama sala dnevno koje njezinom tijelu pomažu ujednačiti razinu šećera u krvi i regulirati tjelesnu temperaturu. Istovremeno, mozak i lubanja rastu. 

Dječaci su većinom teži na porođaju od curica. Neka djeca imaju puno kose, dok se druga rađaju ćelava. Boja kose se može razlikovati od vaše i suprugove, ona se mijenja više puta kroz djetinjstvo. Beba je potpuno spremna samostalno disati, sisati, gutati, treptati... 

Vaše stanje 

Razdoblje prijevremenog porođaja završava. Doktor će vam pregledati grlić maternice. Utvrdit će se položaj djeteta. Braxton-Hicksove kontrakcije bit će češće i duže. Trag krvi na rublju, može biti znak ste spremni za porod. Ne zaboravite pitati liječnika za nalaze koje ste radili na streptokoke grupe B, kako bi vam u bolnici mogli na vrijeme pripremiti antibiotike. Pratite bebine pokrete, a ako vam se čini da se događa nešto neuobičajeno, odmah nazovite liječnika.

Torba za rodilište već treba biti spakirana. Ako ste Rh-negativna trudnica, to morate naglasiti u rađaonici jer biste nakon porođaja trebali dobiti injekciju koja osigurava sigurnost za sljedeću trudnoću. Ako vam se preko dana spava, pokušajte i tada odmarati koliko god možete. Kada se dijete rodi, nećete imati puno vremena za sebe.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!