Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 39. tjedan trudnoće
Thinkstock

Lažni trudovi mogli bi se pretvoriti u porođajne. Ako u 39. tjednu trudnoće ginekolog bude smatrao da je potrebno, napravit će se inducirani porođaj

Vaša beba

Beba je dugačka 50 cm, a teži 3000-3250 grama. Zbog hormona su bebama otečene genitalije iz kojih curi iscjedak, a iz bebinih grudiju (pa čak i muških) će curiti mlijeko. Te pojave nestat će za nekoliko dana. Bebin endokrini sustav koji je odgovoran za proizvodnju hormona, priprema se za porod. Vaša beba će izlučiti više hormona stresa nego bilo kada u životu. Kada izađe iz maternice, ti hormoni pomoći će joj upravljati tjelesnim sustavima bez pomoći posteljice.

Pluća još uvijek rade na proizvodnji surfaktanta. Beba još neće moći puštati suze jer će se suzne žlijezde proizvesti za nekoliko tjedana od rođenja. Bebin vrisak nakon poroda znak je normalnog disanja i prilagodbe na svijet u koji je došla. 

Vaše stanje 

Pomno mjerite svoje kontrakcije. Kada trudovi dostignu ujednačene razmake i počnu se javljati svakih pet minuta tijekom barem sat vremena, vrijeme je za odlazak u rodilište. Ako vam pukne vodenjak, odmah krenite prema bolnici. Lažni trudovi samo u nekoliko minuta mogu se pretvoriti u prave, stoga nemojte ni njih uzimati olako u 39. tjednu trudnoće. Ginekološki pregled pokazat će vam zrelost grlića maternice i CTG zapis (srčane otkucaje bebe). Ako tjedan do dva prenesete termin, liječnik će vjerojatno inducirati porođaj.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!