Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 19. tjedan trudnoće
Thinkstock

Bebin najveći hobi u 19. tjednu trudnoće je spavanje. Na ultrazvuku će se vidjeti spol mališana. Vi osjećate kada je beba budna, a kada miruje

Vaša beba

Njezina dužina je 18 cm, a težina između 200 i 225 grama. Iako možda još ne znate spol svog djeteta, reproduktivni sustav je formiran. Na ultrazvuku biste mu mogli vidjeti spolovilo. Kod curice su vagina, maternica i jajovodi na svom mjestu, a jajnici sačinjavaju više od 6 milijuna primitivnih jajnih stanica. Kod dječaka su testisi formirani i izlučuju testosteron još od 10. tjedna trudnoće. Mošnje su vidljive.

Motorni neuroni zauzeli su svoja mjesta pa beba svjesno upravlja pokretima. U tijeku je omotavanje živaca zaštitnom masnom tvari zvanom mijelin. Javljaju se pupoljci za trajne zube. Formira se masno tkivo. Beba u 19. tjednu trudnoće provodi mnogo vremena u snu. Na taj način stvara energetske pričuve za prirodni razvoj. Neke žene već u ovom tjednu će prema micanju razlikovati kada je beba budna, a kada spava.  

Vaše stanje

Vi biste se trebali osjećati ugodno. Trbuh još nije toliko velik da vam otežava dnevne obaveze. Udebljali ste se između tri do sedam kilograma. Zbog povećanja trbuha na njemu ćete primijetiti vene, a pupak vam izgleda sasvim drugačije. Maternica se nalazi centimetar ispod pupka. Nemojte predugo ležati ni sjediti u istom položaju. Kloazma su tamne mrlje koje se očituju kod žena tamne kose i svijetlog lica. Kako biste djelomično spriječili pojavu "trudničke maske" u sunčanim razdobljima nosite šešir da zaštitite glavu i mažite se kremama visokog zaštitnog faktora. Ako imate ovaj sindrom, potamnjet će vam bradavice, nastat će pjege, ožiljci. Nerijetko se pojavi i tzv. "tamna linija" na trbuhu, od pupka do pubične kosti. Debljate se i opseg bedara vam se razmjerno povećava. U vašem tijelu se nakuplja tekućina. Spavate na boku.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!