Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 17. tjedan trudnoće
Thinkstock

Bebica naglo raste, refleksi se poboljšavaju, formira se reproduktivni sustav. Mama bi u 17. tjednu trebala izbjegavati vlaknastu hranu i neredovitu prehranu

Vaša beba 

Fetus je dugačak 17 cm, a teži 140 grama.  Adipozno (masno) tkivo pomaže u stvaranju energije, razvoju metabolizma, zadržavanju tjelesne topline. U 17. tjednu trudnoće beba izuzetno brzo raste. Ako čekate curicu, poseban komplet tkiva razvija joj se u maternicu i vaginu. Kod dečkića se penis već formirao, a počela se oblikovati i prostata. Posteljica je velika kao i beba, a osigurava joj vitamine, minerale, bjelančevine, masti i kisik. Istovremeno odvodi otpadne tvari i ugljični dioksid. Pupčana vrpca koja povezuje bebu s posteljicom, duža je i čvršća nego prije. 

Ruke i noge vašem djetetu narasli su toliko da postaju proporcionalni glavi. Pod kožom mu se nakupljaju masne naslage. Mrežnica je osjetljiva na svjetlo i bebine oči su usmjerene ravno naprijed, ali još su uvijek čvrsto zatvorene. Refleksi joj se poboljšavaju

Vaše stanje 

Više nećete stati u odjeću koju ste nosili prije trudnoće. Dobit ćete tri do četiri kile. Maternica seže do polovice trbuha između stidne kosti i pupka. Morat ćete uložiti nešto novaca u promjenu garderobnog ormara. Izbor odjeće za trudnice danas je raznolik .Vid će vam se zamutiti, no on će se ispraviti čim rodite. Oči će postati suhe. Leće zamijenite naočalama. Pomoći će vam kapi s umjetnim suzama. 

Zatvor i mučenje s nepravilnom stolicom mogu uzrokovati hemoroide. Ako ste skloni proširenim venama ili ste tijekom prethodne trudnoće imali hemoroide, vjerojatnost da ćete ih sada dobiti je velika. Najbolja prevencija je izbjegavanje vlaknaste hrane, uzimanje dovoljne količine vode i redovita tjelovježba. Učestalije ćete se znojiti što se pripisuje povećanoj količini krvi u tijelu. Nos će vam biti začepljen. Vaginalni iscjedak postat će nešto jači. Želja za stalnim izležavanjem i namještanjem trbuha kako bi se pronašao idealan položaj za spavanje pretvorit će se u rutinu.  

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!