Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 16. tjedan trudnoće
Thinkstock

U 16. tjednu trudnoće bebini noktići rastu, razvijaju se kosti, a muskulatura lica postaje izraženija. Vaše grudi pripremaju se za stvaranje mlijeka

Vaša beba 

Beba je dugačka oko 12 centimetara od glave do stražnjice, a teška od 80 do 120 grama. Rastu joj nokti na nožnim prstima.  Ruke i noge su sada potpuno oblikovane, glava je više podignuta.  Ako se radi o ženskom fetusu, njezini jajnici u 16. tjednu trudnoće sadrže 5 milijuna jajašaca, dok muškarci svakodnevno u testisima proizvode tisuće spermija. Napreduje razvitak kostiju i odlaganje kalcija u kosti. Razvija se muskulatura lica.  Uši se bliže pravom položaju. Često pomiče ruke i noge. Još uvijek ne možete osjetiti njezin pokret zbog jastučića koji joj tvori plodna voda. 

Vaše stanje

Maternica je na pola puta između stidne kosti i pupka. Grudi su nabubrile pa je neophodno nositi grudnjak koji ne stišće, već pridržava grudi. U ovo vrijeme mliječne žlijezde započinju stvaranje mlijeka, što dovodi do osjetljivosti dojki. Sportske aktivnosti su preporučljive, ukoliko nemate problema u trudnoći. Pri tome vaš puls ne bi smio prelaziti 130 bps (udaraca/minuti). Kod kupanja temperatura vode ne bi smjela biti ispod 20°C niti prelaziti 35°C. Pazite da ne pretjerate s tjelovježbom. Nikako ne dosežite svoju granicu mogućnosti. Najbolje razgibavanje bit će hodanje s gimnastičkim vježbama. Ne opterećujte svoje zglobove. Vene su izražene. Spavate na boku. Dah vam je kratak. Možda osjećate lagano škakljanje u trbuhu. Ovaj tjedan biste trebali otići na drugi pregled kako bi liječnik provjerio anatomiju ploda.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!