Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 9. tjedan trudnoće
Thinkstock

U 9. mjesecu trudnoće vaša beba se umjesto embrija naziva fetus. Vaše grudi su osjetljive na dodir te se na bradavicama pojavljuju Montgomerijeve žlijezde

Vaša beba 

Vaša beba se od 9. mjeseca trudnoće ne naziva embrij, već fetus. Dugačka je 30 mm, a teška 5 grama. Maleno stvorenje počinje se žustrije micati, reagirajući na poticaje koji dolaze izvan vašeg tijela poput svjetlosti i zvukova. Glava embrija još uvijek je nerazmjerno velika u odnosu na njegovo tijelo. Noge su se izdužile. Raste struktura šake. Razvija se trbuh iz kojeg nastaju jetra, mjehur, slezena. Ti organi će se za svoju funkciju specijalizirati kroz nadolazeće tjedne. Osnovni dijelovi tijela su formirani, a pojedini organi počinju se preciznije razvijati. Bebi se stvaraju srčane aorte. Spolni organi se naziru, ali se još koji tjedan neće znati spol. 

Vaše stanje

Grudi su punije, teže i osjetljive na dodir. Iako će vaše grudi rasti kako trudnoća napreduje, osjetljivost obično splasne do kraja četvrtog mjeseca. Primjetit ćete kvržice na tamnom dijelu bradavica. One se zovu Montgomerijeve žlijezde i proizvode ulja koja vlaže bradavice prilikom dojenja. Plivanje, joga, fitness neki su od načina opuštanja i zadovoljstva kroz trudnoću sve dok vam takav tempo ne postane naporan. Kalcij vam je u ovoj fazi trudnoće prijekopotreban. Preporučljivo je jesti sirne namirnice. Neka vas ne iznenade povremena krvarenja iz nosa. Još uvijek vas prati zatvor. Na redu je ultrazvučni pregled ploda. Zamolite ginekologa da vam otisne sliku djetešca kako biste ju sačuvali za uspomenu. Sada ljudima možete obznaniti da ste u drugom stanju.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!