Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 11. tjedan trudnoće
Thinkstock

Bebine kosti su ojačale, kretnje su slobodnije, a formirani organi započinju svoju funkciju. Vama će biti potrebna veća doza tekućine i vitamina C

Vaša beba

Dugačka je od 45 do 60 mm, a teška 8 grama. Srce fetusa intenzivno kuca, čak dvostruko brže od vašeg, između 120 i 140 otkucaja u minuti. Beba se miče, proteže, udara i mršti. Korijeni zubiju pojavljuju se ispod desni. Mozak, jetra, pluća, bubrezi i crijeva već su formirani i počinju funkcionirati. Završava razvoj vanjskog spolnog organa. Kosti su osnažile.  Razvija se sloj iz kojih će kasnije nastati nokti na rukama i nogama. U 11. tjednu pojavljuje se očna šarenica. Uspostavlja se krvotok između maternice i ploda. Bebine kretnje su u 11. tjednu trudnoće slobodnije. 

Vaše stanje 

Stručnjaci smatraju da je žudnja za određenom vrstom hrane način na koji tijelo javlja svoje potrebe. Ukoliko ste Vi krvna grupa negativna, a partner krvna grupa pozitivna, dobit ćete injekciju tvari pod nazivom Rhogam između 28. i 29. tjedna kako bi se neutralizirala bebina crvena krvna zrnca koja mogu prijeći u vaš krvotok. Dobit ćete i i injekciju nakon poroda kako biste zaštitili buduće trudnoće. Svakog dana vam je potrebna veća doza vitamina C. Konzumirajte naranče. Posegnite za dobrom knjigom, informirajte se, sudjelujte s drugim mamama u raspravama na forumu. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

 


 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!