Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća po tjednima
Trudnoća po tjednima: 13. tjedan trudnoće
Thinkstock

U 13. tjednu trudnoće vjerojatno će se javiti pojačana želja za seksom. Vaša beba je veličine breskve. Veselo se koprca po vašem trbuhu

Vaša beba

U 13. tjednu trudnoće vaša bebe je obavila formiranje ključnih struktura i veličine je breskve. Teži manje od 30 grama i dugačka je između 7 i 10 cm. Jetra luči žuč, gušterača proizvodi inzulin, a bubrezi stvaraju urin za odstranjivanje otpada. S obzirom da se u trbuhu formiraju slojevi mišića, ubrzo će se tvari prerađivati i u probavnom sustavu. Lice je pravilnog izgleda. Nastavlja se oblikovanje lica, naročito nosa i obraza. Organi su jasno vidljivi kroz bebinu prozirnu kožu. Ako nosite djevojčicu, ona sada ima otprilike 2 milijuna jajašaca u svojim jajnicima. Plod veselo pliva i koprca se. 

Vaše stanje 

Vaše dojke su i dalje uvećane. Iako je porođaj daleko, one već sada proizvode kapi kolostruma. Mnoge žene u ovom razdoblju primjećuju pojačanju želju za spolnim odnosom.  U 13. tjednu trudnoće prštite od energije.  Zbog pojačanog krvotoka, vene su izraženije. Čeka vas novi ginekološki pregled. On se sastoji od obveznog mjerenja krvnog tlaka i vaganja, povremenog pregleda krvi, praćenja rasta maternice i slušanja otkucaja plodova srca. Pronađite kutak u koji ćete smjestiti bebu kada ona dođe u vaš dom. Razgovarajte s partnerom o podjeli roditeljskih uloga.   

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!