Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća

Iako se mnoge žene za majčinstvo odlučuju tek nakon što se dovoljno provedu te osiguraju egzistenciju, stručnjaci tvrde kako to možda i nije najpametnija odluka. Zašto - doznajte u prilogu.

Jasmina je, posve neplanirano i pomalo nepripremljeno, čari majčinstva prvi put okusila u 21. godini.

''Odlično je, super! Uživas, družiš se, Sara i sama kaže da smo nas dvije najbolje prijateljice'', kaže Jasmina, majka dvoje djece, Sare i Branimira.

Za razliku od Jasmine, Ida je malenog Zrina rodila u 33-oj godini.

''Te dvadesete sam posvetila aspolutno sebi, studiranju, pronalaženju posla kojeg želim, izlascima,  sad ove tridesete mogu posvetiti djetetu i nadam se jos djeci'', komentira Ida.

Pred samim pragom 40-te Biserka je doznala kako će postati mama. Lucijan je sada tinejdžer.

''Mislim da je prednost kasnije trudnoće to što apsolutno znate što hoćete, već ste se izludirali'', prokomentirala je Biserka.

Ova tri primjera su sve samo ne slučajnost. Većina žena se pita - kad je pravo vrijeme za majčinstvo?

Ginekolog Zlatko Topalović kaže da su idealne godine između 19-te i 23-e.

Jasmini su najviše pomogle majka i sverkva, a kao jedinu manu majčinstva u 20-ima vidi - nedostatak znanja.

No mana ima i kad je riječ o trudnoći u 30-ima.

''Da se razumijemo, trudnoća u 31-oj i 23-oj nisu potpuno iste, sa 31. godinom možda u anamnezi imamo neki poremećaj štitnjače, malo češće će biti povećani krvni tlak i dijabetes, ali očekujemo uredan ishod trudnoće'', tvrdi Topalović.

''Ja isključivo vidim pozitivne stvari rađanja u tridesetima, imam fizičke snage da ga nosim'', kaže Ida.

Upravo je nedostatak fizičke snage samo jedna od karakteristika najrizičnije skupine - mame u 40-ima.

Topalović tvrdi kako trudnoća u kasnijoj dobi nosi određene povećane rizike za majku i dijete, veći je rizik spontanih pobačaja

''Ako kasnije rodite, i vi i dijete se nadete u delikatnim situacijama – on je recimo u pubertetu, vi u menopauzi i onda tu se stvaraju raznorazni problemi'', tvrdi Biserka, te dodaje:

''Kad imate nekih 20 godina ili ste na pragu 30-ih, možete imat neke ambicije koje vam smetaju da se potpuno posvetite djetetu a kada kasnije rodite, onda ste raščistili te neke svoje nedoumice u glavi.''

Nedoumica u glavi Jasmina nikad nije imala.

Računam, sad imam 28 i kad će on imati 20 ja ću biti u 40-ima i ako sam išta propustila mislim da muž i ja stignemo nadoknadit.

Zbog užurbanog načina života i želje da svojoj djeci osiguraju što stabilniju egzistenciju, veliki broj žena odlučuje  - trudnoća će pričekati. Zato je svako sedmo dijete u Hrvatskoj rodila mama starija od 35 godina. No, koliko god čekali - jedino što je bitno jest neka bude živo i zdravo. I dodali bismo - sretno.  

Reci što misliš!