Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća

U dvadesetima je rodila dvije djevojčice, a onda joj je u 45. godina roda ponovno pokucala na vrata. Odlučila se upustiti u tu avanturu, a mi vam otkrivamo na kakve je probleme naišla

Gordana Tišljarić je dvije kćeri rodila u kasnim dvadesetima. Godine su prolazile, s njima je i ideja o još djece nestajala, a onda je u 45. godini saznala da je po treći put trudna. 

"Ta trudnoća se u tim godinama ne planira. Kad sam bila mlađa, mislila sam da ću imati više djece, ali u 45. godini se dogodila trudnoća", dodala je Gordana, medicinska sestra.

Dogodila se i zatekla ju nespremnom. Trebalo je sjesti i dobro razmisliti kako dalje. Nakon početnog šoka i nevjerice, dvojbe više nije bilo.  

"Bila sam par dana u šoku i tad nisam donosila nikakve odluke, ali znala sam odmah da abortus nije rješenje, bar u mom slučaju, ja to ne bi napravila. Samo sam morala par dana da to sebi posložim u glavi", dodaje Gordana.

Kada je sve posložila, javili su se strahovi. Iako je broj trudnoća u 40-ima u posljednjih nekoliko godina porastao, te zlatne godine nose i određeni rizik za zdravlje i majke i djeteta. 

"Ukoliko je žena biološki zdrava i nema bolesti kao što su dijabetes, povišen tlak, to mogu biti normalne trudnoće s normalnim ishodom.  Ono što opterećuje biologiju ovih trudnoća je mogućnost kromosomskih grešaka i zato je tu veliki naglasak na ranu prenatalnu dijagnostiku koja se danas pomakla na kraj prvog tromjesečja", poručuje Ulla Marton, ginekologinja.

Toga je svjesna bila i Gordana. Prijeteći visoki tlak, proširene vene i problemi s kralježnicom. Tomu usprkos nije gubila optimizam. Prošla je sve pretrage koje su pokazale da je i s njom i s bebom sve u redu. 

"Čak sam do 4. mjeseca radila iako imam dosta teški fizički posao jer sam medicinska sestra u kućnoj njezi. Ali i oni su mi izašli u susret pa sam imala lakše pacijente te mjesece kad sam radila. Bilo je pod kraj i teško radi kralježnice i radi nogu, ali nisam išla u bolnicu, redovito sam se kontrolirala, držala sam taj tlak pod kontrolom".

Kao i prve dvije, Gordana je i treću trudnoću odradila školski. I porod je prošao bez problema. No, samo roditeljstvo, kaže, potpuno je drukčije u ovoj dobi. 

"Tada recimo nisam imala toliko vremena. Egzistencija, borba za život i sve. A kada ste ovako u starijoj dobi, mijenjaju se prioriteti", poručuje.

Gordanine kćeri jedva su dočekale malog brata. 

"One su bile od prvog časa oduševljene i stvarno su prihvatile to s veseljem. Starija je bila u gimnaziji i jedva je čekala da kaže svojima u školi, iako sam ja rekla daj čekaj još malo da ja to sa sobom... Ali dobro, i mlađa je, jako dobro su reagirale, od početka su sudjelovale u njegovom odgoju i prematanja i sve sve stvarno", priča nam Gordana.

Stjepan danas ima osam godina, a Gordana u majčinstvu uživa. S više veselja i manje briga nego ranije. 

"Imam i poznanice koje su isto rodile iza 40. godine i zaista uživaju u tome i preporučila bi svima ako im se to dogodi, da se ne dvoume jer stvarno je divno i može se uživati u tim godinama".

Eto drage naše, čule ste. Bez obzira planirate li ili vam se dogodi, za majčinstvo nikad niste prestare. 

Reci što misliš!