Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Znanstvenici otkrili koje su najbolje godine za postati majka
Thinkstock

Trudnoća i odgoj djeteta sa sobom donosi nevjerojatnu sreću i radost, ali i brige i mnoge izazove. Postoji li onda 'pravo vrijeme' za postati mama? Novo istraživanje kaže da da

Vezana vijest

ZLATNE GODINE NOSE I ODREĐENI RIZIKRađanje u četrdesetima: bajka ili kaos? Otkrivamo kakve probleme 'kasna' trudnoća nosi sa sobom

Već je ranije dokazano kako dobivanje bebe nakon 35. godine produžava životni vijek, a sada je nova studija koju su proveli znanstvenici s University of Southern California otkrila kako rađanje nakon 35. povećava majčine mentalne sposobnosti.

Prosječna dob prvorodilja se stalno povećava. Žene u tridesetima i četrdesetima osjećaju se sigurnije u sebe i odlučnije su, pa je vjerojatnije i da će se dobro osjećati u svojim vezama i imati povjerenja u partnere.

Prije se, a i još uvijek se vjeruje kako je trudnoća nakon 35. godine rizična. Ipak, znanost otkriva nove prednosti kasne trudnoće. 

Istraživači su proveli nekoliko testova na 830 žena u postmenopauzi. Testirali su njihovu vizualnu percepciju, koncentraciju, pažnju, verbalno pamćenje i planiranje.

Vezana vijest

Koje su godine idealne za majčinstvo?
dobro razmisliteKoje su godine idealne za majčinstvo?

Otkrili su da su žene koje su rodile prvo dijete poslije 24. godine, imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanja problema i verbalnih vještina u odnosu na žene koje su postale majke između 15. i 24.

Žene koje su rodile zadnje dijete nakon 35., imale su bolju verbalnu memoriju i spoznaju. Zbog čega su one mentalno 'oštrije'? Hormoni, estrogen i progesteron, koji rastu tijekom trudnoće, imaju blagotvoran utjecaj na kemiju i funkcioniranje mozga, osobito ako se posljednja trudnoća dogodila u kasnijoj dobi.

Odluka kad je pravo vrijeme za bebu nikad nije lagana i trudnoća u svim dobima ima svoje prednosti, kao i mane. Najvažnije je da ste sretne i zadovoljne. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!