Roditeljstvo / Trudnoća
Izgleda da ipak možete utjecati na spol djeteta i to na jednostavan način
Thinkstock

Znanstvenici misle da su otkrili jednostavan način na koji možete otkriti kojeg će spola biti vaša beba, prije nego zatrudnite

Vezana vijest

trudnica
zanimljivi rezultati istraživanjaTrudnice izložene stresu češće rađaju djevojčice?

Plava ili ružičasta, dječak ili djevojčica... Ne možete utjecati na spol djeteta, bar se tako uvijek mislilo. Sad znanstvenici vjeruju kako krvni tlak buduće mame, prije začeća, može odrediti spol bebe. 

Predviđanje spola podložno je brojnim teorijama i 'bapskim pričama'. Neki kažu da nosite dječaka, ako vam je trudnički trbuh nisko, dok drugi vjeruju da nosite djevojčicu ako su fetalni otkucaji srca brzi. Ali, u stvarnosti, malo je tih teorija potkrijepljeno znanstvenim dokazima. 

Preporučeno za tebe

Ipak, tim istraživača iz Mount Sinai bolnice u Torontu, vjeruju da su korak bliže dokazivanju svoje teorije. Rezultati sugeriraju da žene, koje su imale visoki krvni tlak, imaju 45 posto veću vjerojatnost da nose dječaka.

Vezana vijest

bebe
dobre vijesti za roditeljeOtkrijte spol djeteta već u 7. tjednu trudnoće

Voditelj istraživanja, dr. Ravi Retnakaran, rekao je njihova otkrića "ukazuju da je ženin krvni tlak prije trudnoće prethodno neprepoznat faktor koji izgleda da utječe na vjerojatnost hoće li žena roditi dječaka ili djevojčicu".

Istraživači su okupili više od 1000 žena koje su pokušavale začeti i svakoj je dodijeljen liječnik čim je zatrudnjela. Pratili su ih cijelu trudnoću, do porođaja. Ukupno je 1.411 kineskih žena uključenih u istraživanju ostalo trudno. 

Išle su na liječnički pregled u 26.3 tjednu prije začeća. Rodile su 739 dječaka i 372 djevojčice. Gledali su dob žena, obrazovanje, pušenje, težinu, razinu kolesterola i visinu krvnog tlaka - kako bi vidjeli je li neki od tih faktora utjecao na spol.

Otkrili su da je sistolički krvni tlak (gornja granica) prije trudnoće bio viši kod žena koje su rodile dječake. Žene s najnižim očitanjima imale su 43 posto šanse za dječake, dok se taj postotak povećao na 62 kod žena s najvišim, prenosi Metro.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!