Roditeljstvo / Trudnoća
I majčinstvo i karijera: kompanije nude zaposlenicama zamrzavanje jajnih stanica
Thinkstock

Po svemu sudeći, u bližoj budućnosti Britanke više neće morati birati između majčinstva i karijere

Britanske kompanije planiraju svojim zaposlenicama omogućiti zamrzavanje jajnih stanica kako bi se mogle posvetiti karijeri. U tijeku su pregovori s klinikama za izvantjelesnu oplodnju.

"Prvu bebu žene će dobiti kada budu uspješne i profesionalno realizirane. Ali kada dijete napuni tri godine i kada žena bude htjela još jedno dijete, bit će u 40-ima  i šanse za trudnoću bt će minimalne. Zbog toga je opcija zamrzavanja jajnih stanica najbolje rješenje, jer je uspjeh zajamčen", objasnio je šef klinike CARE London, Rob Smith.

Preporučeno za tebe

Kritičari ove inicijative smatraju da se potiče žene da odgađaju trudnoću u godinama koje su prirodno predviđene za to . "Ako mislite da ste emancipirane jer radite, poručujem vam. 'Probudite se! Ovdje nije riječ o emancipaciji žena. Mislim da se previše ljudi odlučuje za izvantjelesnu oplodnju jer je smatraju jednostavnim rješenjem, ali pravi razlog je čuvanje posla", kaže Josephine Quintavalle iz Organizacije za reproduktivnu etiku. 

Američke kompanije Apple i Facebook već nude svojim zaposlenicama zamrzavanje jajašaca, na što su u posljednje dvije godine potrošili 19.000 eura. Čelnici tih kompanija kažu kako ovakva politika osnažuje žene i daje im izbor. 

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!