Roditeljstvo / Trudnoća
Prvo tromjesečje trudnoće: od oplodnje do 14. tjedna trudnoće
Thinkstock

Oplodnjom jajne stanice koja je nastala ovulacijom počinje novi život. Evo kako izgleda prvo tromjesečje trudnoće

1. PRVO TROMJESEČJE

1.1. Od oplodnje do 6 tjedna trudnoće

Oplodnjom jajne stanice koja je nastala ovulacijom počinje novi život. Oplodnja jajne stanice najčešće se događa u jajovodu. Slijedi umnožavanje stanica oplođene jajne stanice koja nastavlja svoj put prema maternici gdje se i ugnijezdi. Od oplodnje do 12. tjedna trudnoće plod se naziva embrij. Kada je embrij stigao u maternicu i ugnjezdio se, stanice sa njegove vanjske strane razvijaju izrasline poput pipaka koje mu omogućuju komunikaciju sa majčinom krvlju iz koje uzima sve što mu je potrebno. Unutrašnji sloj embrija čine najprije, potom tri sloja stanica iz kojih se razvijaju organski sustavi. Iz jednog sloja stanica se razvijaju mozak i središnji živčani sustav, koža, oči i uši, iz drugog pluća, želudac i crijeva, a iz trećeg srce, krv, mišići i kosti. U petom tjednu trudnoće formira se neuralna cijev ploda iz koje će nastati mozak i leđna moždina.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

U petom tjednu trudnoće većina žena primjeti izostanak menstruacije i posumnja na trudnoću. Da bi otklonili sumnje možete napraviti kućni test na trudnoću koji se može kupiti u svakoj ljekarni i izvodi se kod kuće. Test na trudnoću je trakica za urin koja detektira i vrlo nisku koncentraciju hormona trudnoće (BHCG). Ukoliko je test pozitivan, javite se svom ginekologu koji će vas naručiti na pregled. S obzirom  da djetetovo srce počinje kucati oko 6 tjedana trudnoće, možete očekivati da ćete tada biti naručeni na pregled.

Savjet liječnika 

U planiranju i samom početku trudnoće preporučljivo je osigurati redovit i dovoljan unos folne kiseline. Folna kiselina je jedan od oblika vitamina B i u organizam se unosi putem hrane, a višak se izlučuje mokraćom. Ukoliko se hranite zdravo, vjerojatno ste unijeli dovoljno folne kiseline, no kako bi bili sigurni svakako povećajte unos folne kiseline putem tableta. Zbog manjka folne kiseline u ovoj periodu razvoja ploda može doći do oštećenja nauralne cijevi i nerazvijanja djetetovog živčanog sustava. Izbjegavajte dugotrajne i iscrpljujuće dijete, velike količine alkohola i nikotina koje dodatno izvlače folnu kiselinu iz tijela i jedite hranu bogatu folnom kiselinom: zeleno lisnato povrće, mahuinarke, leću, brokulu, meso, ribu, mliječne proizvode, naranče, avokado, šparoge.

(FOTO: Thinkstock)

U ovom razdoblju trudnoće smanjite rizik oboljevanja jer plod počinje proces organogeneze (stvaranje i izgradnja stanica i organa) : izbjegavajte kontakt s bolesnim ljudima, posjete bolnicama i dulji boravak u zatvorenim prostorijama, vožnju javnim prijevozom.Izbjegavajte kontakt sa djecom koja imaju vodene kozice iako ste ih preboljeli, jer se još uvijek možete zaraziti istim virusom i oboljeti od herpes zostera koji prelazi posteljicu i može doći do ploda, te izazvati teške malformacije i pobačaj.

1.2. Od 6. – 12. tjedna trudnoće

U šestom tjednu trudnoće formira se tijelo embrija koji sada ima i pupčanu vrpcu koja postaje njegov pratilac sljedećih 34 tjedna. Veličina embrija je oko 4 mm i srce mu kuca, te je vrijeme za prvi posjet ginekologu. Ultrazvučni pregled u ovom periodu trudnoće se izvodi putem vaginalne sonde i u potpunosti je bezbolan i siguran za vas i plod. Ukoliko je trudnoća potvrđena, vrijeme je da počnete razmišljati o zdravom načinu života, ukoliko već do sada niste.

U sedmom tjednu embrije je veličine graška (8 mm), a u osmom se mogu čuti otkucaji njegovog srca koji su puno brži od Vaših, oko 160 otkucaja u minuti, te se mogu slušati ultrazvučno. Embrij nastavlja sa razvojem svojih organa i organskih sustava, te iz izgleda punoglavca počinje nalikovati na pravog čovjeka već u desetom tjednu trudnoće. Tada ima ima razvijene oči i uši, prave kosti, može progutati plodnu vodu, a njegovi organi (srce, mozak, jetra, bubrezi, crijeva) počinju raditi. Razvijeni su prsti na rukama i nogama, te zglobovi na rukama i nogama i prilikom ultrazvučnog pregleda vide se jasni pokreti ploda. Dužina embrija je tada oko 35 mm, a težina 5 g.

U jedanaestom tjednu trudnoće polako završava razvoj svih glavnih organa i prolazi razdoblje u kojem je plod jako osjetljiv i u kojem može doći do teških anomalija. Formiraju se vanjski i unutarnji spolni organi, no čak i na jako dobrim ultrazvučnim aparatima, jako je teško sa sigurnošću reći spol ploda. Također, ovim tjednom završava razdoblje u kojem je povećani rizik spontanog pobačaja i, ukoliko već niste, došlo je vrijeme da podijelite sretnu vijest sa okolinom.

Od 12. tjedna trudnoće plod se zove fetus. Fetus je potpuno formiran, ima sve organe, mišiće, udove i kosti – od sada do rođenja samo raste i sazrijeva. Dužina fetusa je oko 65 mm, a težina 18 g.

Savjet liječnika

U prvih 12. do 14. tjedana trudnoće česte su jutarnje mučnine koje mogu trajati i cijeli dan. Neugodne su, mogu biti praćene i povraćanjem, ali uglavnom ne štete vama niti plodu. Ukoliko dođe do pretjeranog povraćanja može nastati dehidracija i izgladnjivanje organizma zbog nedovoljnog unosa nutrijenata. Takvo stanje se zove Hyperemesis gravidarum i zahtijeva ambulantno liječenje ili hospitalizaciju. Ukoliko imate mučnine u podnošljivim okvirima bilo bi dobro pojačati unos B6 vitamina jer porast hormona u rtrudnoći dovodi do njegovog manjka u organizmu. Pijte puno tekućine u malim gutljajima, odmarajte, jedite često male i hladne obroke, nosite ugodnu odjeću i možete probati akupunkturu koja ima dobre rezultate u suzbijanju mučnina.

Od 11. do 14. tjedna je vrijeme za detaljni ultrazvučni pregled ploda i probire za kromosomske greške ploda. Najčešći neinvazivni probiri su kombinirani probir i NIPT (NIFTY, My Prenatal, Tranquility, Panorama, Harmony) i oba su potpuno sigurna za trudnicu i plod. Kromosomopatije i malformacije ploda jedan su od glavnih uzroka perinatalnog morbiditeta i mortaliteta, a najčešći je Down sindrom. Svaka žena nosi rizik od rađanja djeteta sa Down sindromom, a rizik raste sa životnom dobi trudnice. 

(FOTO: Thinkstock)

Rani kombinirani probir otkriva do 90% trudnoća sa kromosomskim greškama. Radi se o kombinaciji ultrazvučnog pregleda i razine hormona iz majčine krvi.

NIPT je također neinvazivni prenatalni test koji se temelji na uzimanju venske krvi majke i analizi DNA ploda iz majčine krvi. S ovim neinvazivnim testovima utvrđuje se moguća prisutnost kromosomske greške pouzdano više od 99 %. Ukoliko test pokaže moguću kromosomopatiju potrebno je učiniti dodatni potvrdni test (najčešće amniocenteza).

Koji test je za vas trebalo bi odlučiti u dogovoru sa svojim ginekologom, jer ovisi o vašoj anamnezi i ultrazvučnom nalazu trudnoće.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!