Roditeljstvo / Trudnoća
Globalno zatopljenje dovest će do rađanja većeg broja djece s urođenim srčanim manama
Pixabay

Vrlo je važno da žene koje planiraju trudnoću ili koje su trudne izbjegavaju izlaganje ekstremnim toplinama, osobito u periodu tri do sedam tjedana od začeća

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu American heart Association pokazalo je da bi klimatske promjene mogle zdravstveno naškoditi budućim generacijama.

Znanstvenici su otkrili da porast temperature zraka u razdoblju od 2025. do 2035. može dovesti do 7000 urođenih srčanih mana u nekoliko zemlja SAD-a koje su sudjelovale u sitraživanju.

"Naši rezultati ukazuju na zabrinjavajući utjecaj klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i naglašavaju potrebu za što boljom edukacijom i pripremom kako bismo mogli liječiti srčane bolesti koje se očekuju u godinama pred nama", upozorava šefica studije dr. Shao Lin.

Lin poručuje kako je vrlo važno da žene koje planiraju trudnoću  ili koje su već trudne izbjegavaju izlaganje ekstremnim toplinama, osobito u periodu tri do sedam tjedana od začeća, jer se to vrijeme smatra najbitnijim za razvoj fetusa. 

Ranija istraživanja provedena na životinjam apokazala su da izlaganje esktremnoj toplini može izazvati smrt stanica fetusa ili ometati  djelovanje nekih proteina koji su ključni za fetalni razvoj.

"Naši rezultati ukazuju na dramatične utjecaje klimatskih promjena na ljudsko zdravlje. Dječje bolesti srca ,mogu biti jedna od težih posljedica globalnog zatopljenja", zaključuje  suautor studije dr. Wangijan Zhang sa Sveučilišta u Guangzhou u Kini. 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Reci što misliš!