Roditeljstvo / Trudnoća
Mit ili istina: Može li čaj od lista maline inducirati i skratiti porod?
Thinkstock

Stoljećima ga konzumiraju trudnice i vjeruju da ubrzava dolazak prinove na svijet. No, što o čaju od lista maline kaže znanost?

Već stoljećima trudnice konzumiraju čaj od lista maline kako bi se pripremile za brži i lakši porod. Mnoge ‘moderne’ mame još uvijek prakticiraju ovaj trik. Nekima zvuči banalno, ali žene vjerno prate tradiciju i koriste čaj od maline kako bi ubrzale dolazak prinove na svijet.

No, radi li se o bapskoj priči ili?

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Prednosti ispijanja čaja od maline

Ovaj biljni pripravak navodno jača maternicu, potiče učinkovitost trudova i skraćuje porod.

“Radi se o vrlo nutritivnom pripravku za tijelo koji je bogat vitaminima i mineralima. Čini trudove učinkovitijima i dobar je za zalihe mlijeka”, tvrdi primalja Carly Beaulieu za Today's Parent.

(FOTO: Pixabay)

Može li potaknuti porođaj?

Ne, kaže Beaulieu. Radi se o ‘bapskoj priči’ jer, kako primalja tvrdi, čaj maline ne utječe na hormone ili aktivnost maternice. “Vrijedi ga piti jednostavno zbog nutrijenata.”

Kako konzumirati čaj maline?

Beaulieu preporuča da trudnice počnu piti čaj maline u trećem tromjesečju. Najbolje biste rezultate trebali vidjeti ako pijete četiri do šest šalica čaja dnevno.

“Najčešće kažem ljudima da naprave litru čaja i da ga piju s malo meda."

Postoji li znanstveni dokaz?

Postoji malo znanstvenih dokaza o učinku čaja maline na porođaj.

“Efekti nisu dovoljno jasni”, tvrdi liječnica Erica Nikiforuk. Dodaje da je jedna studija, provedena 1999. godine, dokazala da su žene koje su pile čaj maline imale manji rizik od uranjenog ili zakašnjelog poroda te su postojali manji rizici za carski rez.

No, problem sa studijom je taj da je provedena na samo 100 žena.

Kako skratiti porod?

Magična formula, na žalost, ne postoji. Stručnjaci preporučuju da trudnice budu aktivne i žive zdravo. Iako se čaj maline koristi stoljećima, još uvijek ne postoji dovoljno studija.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!