Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Trudnice, oprez s kremom za sunčanje: Opasna je za vaše dijete
Thinkstock

U nedavnom su istraživanju znanstvenici dokučili kako jedan sastojak krema za sunčanje itekako utječe na zdravlje nerođene djece

Koliko god kreme za sunčanje štite od štetnih sunčevih UV zraka, čak i one u sebi sadrže sastojke koje mogu negativno djelovati na naše zdravlje. 

(FOTO: Thinkstock) 

Preporučeno za tebe

Naime, znanstvenici su nedavno otkrili kako sastojak oksibenzon izraziti utječe na žene u drugom stanju. U znanstvenom je časopisu "Reproductive Toxicology" navedeno kako kreme za sunčanje uzrokuju pojavu Hirschsprungove bolesti, stanja koje utječe na debelo crijevo i dovodi do njegove opstrukcije kod novoročenčadi. Riječ je o veoma rijetkom poremećaju koji zahtijeva operaciju.

Ovo je prvo istraživanje koje je povezalo ovu bolest s izloženosti oksibenzonu. 

Prije ovog se istraživanja oksibenzon povezivao čak s raznim poremećajima hormona i povećanim rizikom od pojave endometrioze. Budući da su čestice ovog kemijskog spoja dovoljno malene da prođu kroz kožu i barijere posteljice, autori studije pozivaju trudnice na dodatni oprez pri korištenju krema za sunčanje.

"Oksibenzon i ostali sastojci za zaštitu od sunca na petrolejskoj bazi ulaze u ljudsku kožu te kontaminiraju čak i nerođene što predstavlja veliku izloženost hormonskim poremećajima za sve nas", rekao je ginekolog i voditelj studije Denis Dudley

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!