Roditeljstvo / Trudnoća

Iz godine u godinu sve je veći broj parova u Hrvatskoj koji prirodnim putem ne mogu začeti dijete. Neplodnost ratse i kod muškaraca i kod žena

U toj neslavnoj statistici u rangu smo s ostalim zemaljama Europe i SAD-a. Žene nisu strojevi za rađanje, ali moramo apelirati - ne odgađajte trudnoću, upozoravaju vodeći domaći stručnjaci za reproduktivno zdravlje jer je odgađanje trudnoće vodeći razlog neplodnosti. U Hrvatskoj je takvih parova 17 posto.

"Učestalost neplodnosti neprestano raste što znači da je prije 15-tak, 20 godina taj broj bio deset posto. U 2030. se očekuje da će trećina, odnosno 30 posto svih parova biti neplodno", kaže ginekolog i subspecijalist humane reprodukcije Velimir Šimunić.

Dr. Šimunić kaže, jednako su neplodni muškarci i žene, a razlozi zbog kojih je muškarac neplodan su u neprestanom rastu.

"Mi smatramo da je to zbog okolinskih uvjeta, zbog niza kemikalija, zbog niza hormona. Sve što se, kao, u našoj prehrani i u našoj okolini može naći da to štetno djeluje na produkciju spermija", otkriva dr. Šimunić.   

"I uske traperice i bicikliranje i ono što treba mlade ljude upozoriti, što je danas možda jako aktualno, a to je nošenje mobitela na krivom mjestu", dodaje stručnjak.

Pet posto sve djece rođeno je nakon što su njihovi roditelji liječeni u nekoj od klinika za neplodnost. 

"Iza 40-te dosta naglo počinje padati sposobnost inače zdravih žena za trudnoću. Ne znači da je sa 40 sad klik pa je gotovo. Mi smo različiti. Nekima se to dogodi sa 44, nekima s 36, ali tu je najveći problem. Mi ako uspijemo poslati poruku ljudima da ne moraju rodit sa 17 godina ili s 21, ali da to ne znači da mogu uvijek - onda je to jako veliki uspjeh", poručuje Mihajlo Strelec, voditelj Odjela za bračnu neplodnost Klinike za ženske bolesti i porode.

Jedna Hrvatica rađa prosječno 1,4 djeteta. Prirodne reprodukcije nema dok se taj broj ne približi broju dva. "Mi se uopće ne reproduciramo, nego Hrvati svake godine izgube 10.000 u svojoj populaciji", govri Strelec.

Ono što je bitno naglasiti je da parovi mlađi od 42 godine sve pretrage i liječenje mogu obaviti u nekim državnim bolnicama  potpuno besplatno. 

"Sve što vam je vezano s trudnoćom je oslobođeno participacije. Znači, ovdje stvarno ne košta ništa", naglašava Strelec.

Pročitajte još:

 ​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!