Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Izvadite mobitel iz hlača: Studija otkrila da Wi-Fi šteti spermijima
Pexels

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 15 posto parova ima problema s plodnošću, a za najmanje jednu trećinu poteškoća odgovorni su muškarci

Ako pokušavate začeti, a ne uspijeva vam, razlog se možda nalazi u džepu - doslovce.  Znanstvenik iz Japana Kumiko Nakata otkrio je sa svojim timom da elektromagnetski valovi koje odašilje Wi-Fi, mogu uvelike oštetiti spermu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 15 posto parova ima problema s plodnošću, a za najmanje jednu trećinu poteškoća odgovorni su muškarci.

Preporučeno za tebe

Muška neplodnost može imati mnogo uzroka - okoliš, stres, lošu prehranu, genetiku, a prema najnovijem istraživanju potvrđeno je i da Wi-Fi utječe na kvalitetu sperme.

(FOTO: Pexels)

Japanski znanstvenici uzeli su uzorke sperme 51 muškarca i podijelili ih u tri skupine. Jedna skupina uzoraka nije bila izložena Wi-Fi zračenju, druga je bila, ali je imala zaštitu, a treća grupa je bila potpuno izložena utjecaju Wi-Fi-ja. Uzroci sperme bili su postavljeni u uvjete koji su simulirali uvjete u kojima mobitel stoji u džepu hlača.

Rezultati su bili zastrašujući. Nakon samo dva sata izloženosti, odnosno ne izloženosti WiFi zračenju, skupina uzoraka koja nije bila u dometu uređaja imala je pokretljivost 53,3 posto.

Spermiji u uzorku koji su bili izloženi zračenju, ali i zaštićeni, imali su pokretljivost 44,9 posto, dok je uzorak koji je bio u potpunosti izložen zračenju Wi-Fi-ja bio pokretan samo 26,4 posto. Nakon 24 sata izloženosti zračenju, u nezaštićenom uzorku bilo je 23,3 posto beživotnih spermija, dok je u uzorku koji nije bio izložen, taj postotak iznosio 8,4 posto.

Statistike kažu da na svijetu trenutno ima više aktivnih mobilnih telefona, nego što je ljudi, što znači da puno osoba ima više od jednog uređaja pa je i zračenje puno veće. Nakata za portal Bright Side poručuje da se štetan utjecaj zračenja može osjetno smanjiti izmjenom navika. Umjesto u džepu, mobitel treba držati na stolu - već to čini veliku razliku. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!<

Reci što misliš!