Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
5 znakova da je porođaj jako blizu i da se ne radi o lažnom alarmu
thinkstock

Ginekologinja Andrea Campaigne kaže da porod ima neke vrlo jasne karakteristike i specifične znakove

Kada se približavate kraju trudnoće, svaki trzaj, grč i štucanje mogu vas navesti na pomisao da ćete uskoro roditi. Vrlo lako se zabuniti, baš zato liječnici objašnjavaju na što treba obratiti pažnju. 

"Cijelo vrijeme savjetujem žene o trudnoći i porodu, ali tek kad sam dobila trudove shvatila sam kako je to. Porod je proces, ali je drukčiji kod svake žene", kaže Melissa R. Peskin-Stolze, profesor opstetricije i ginekologije s Medicinskog fakulteta Albert Einstein u New Yorku. 

Ginekologinja Andrea Campaigne kaže da porod ima neke vrlo jasne karakteristike i specifične znakove. Evo pet znakova da je porod počeo: 

1. Trudovi su bolni

Obratite pozornost na bol. Ako su kontrakcije nepravilne, blage i ne postaju sve jače ili češće kako vrijeme prolazi onda se vjerojatno radi Braxton-Hicksovim kontrakcija. Nazvani po britanskom liječniku koji ih je prvi proučio, ovi lažni trudovi događaju se u trećem tromjesečju, a smatra se da oni pripremaju tijelo na porod. Stvarni trudovi se ipak osjećaju drugačije: postaju jači, češći i bolniji.

2. Promjene položaja ne ublažavaju bol

Još jedan znak da su vaši trudovi stvarni? Kada sjedite, stojite, ležite na leđima ili na bilo koji drugi način mijenjate položaj, ne osjećate se bolje. "Ako promjena položaja ublažava bol znači da još nije vrijeme porođaja", objašnjava dr. Campaigne za Health.

(Foto: Thinkstock)

3. Trudovi su vas probudili

Ako vas trudovi probude usred noći kada ste u opuštenom stanju vjerojatno je vrijeme da uzmete torbu pripremljenu za bolnicu. 

4. Pucanje vodenjaka

Kada se ovo dogodi znači da je vrijeme da beba izađe iz maminog trbuha. 
"Tekućina izlazi konstantno, a ne da krene i prestane kao uriniranje", kaže dr. Peskin-Stolze za Health. Prema Američkom koledžu za opstetričara i ginekologa većina žene počne rađati u roku nekoliko sati.

5. Vaš instinkt vam kaže da je vrijeme

Iako ovo može zvučati čudno, ali to je ono što kažu ginekolozi. "Ako nas nazovete i vaša priča je jako dugačka. Vjerojatno niste počeli rađati. Međutim, ako nazovete i kažete: 'rađam i dolazim u bolnicu' vjerojatno ste u procesu poroda", kaže dr. Campaigne.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!