Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Jedna od šest žena začet će prirodnim putem nakon neuspjele umjetne oplodnje
Pexels

'Ovi podaci pomoći će nam da otkrijemo koje korake je najbolje učiniti nakon postupka umjetne oplodnje koji nije završio uspešno', poručuje voditelj istraživanja dr. McLernon

Studija provedena na Sveučilištu Aberdeen na 2133 žene koje su prošle kroz postupak umjetne oplodnje u periodu od 1998. do 2011. pokazala je da nije sve izgubljeno ako IVF ne urodi plodom.

Kod oko polovice žena (točno njih 1073) postupak umjetne oplodnje je završio ili pobačajem ili do oplodnje nije ni došlo. No, njih  17 posto kasnije je začelo prirodnim putem. Isto se dogodilo i kod 15 posto žena kod kojih je umjetna oplodnja bila uspješna - drugo djete začele su prirodnim putem. Studija je objavljena u časopisu Human Reproduction i smatra se jednom od najvećih ove vrste. 

Preporučeno za tebe

(FOTO: Pixabay)

"IVF nije nešto što parovi uzimaju olako. Postupak iscrpljuje i i emocionalno i fizički, čak i ako je uspješan. Ako je pak neuspješan, još je gore", kaže za Telegraph voditelj studije dr. David McLernon.

"Ovi podaci pomoći će nam da otkrijemo koje korake je najbolje učiniti nakon postupka umjetne oplodnje koji nije završio uspešno", dodaje dr. McLernon. 

"Dosad je proveden velik broj istraživanja o uspješnosti umjetne oplodnje i posljedicama, no bile su ograničene brojem uzoraka. Ova studija analizira podatke preko 2000 žena, što ju čini jednom od najvećih ovog tipa", završava autor. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!<

Reci što misliš!