Roditeljstvo / Trudnoća
Mentalno zdravlje i problemi mame i tate utječu na bebu tijekom trudnoće
www.profimedia.hr

Stres i problemi u vezi utječu na bebu u trbuhu, ali i na emocionalno stanje nekoliko godina kasnije

Stres i psihičko zdravlje roditelja tijekom trudnoće može biti odgovorno za emocionalne probleme djeteta nekoliko godina kasnije, pokazuje novo istraživanje. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Development & Psychopathology i temelji se na iskustvima 440 majki i očeva s prvim djetetom. Pratili su ih 4, 14 i 24 mjeseca nakon rođenja djeteta. Analizirajući roditelje otkrili su da je prenatalno stanje mame imalo izravan utjecaj na ponašanje djeteta kada je imalo dvije godine. Majke koje su pretrpjele stres i anksioznost u prenatalnom razdoblju imale veću vjerojatnost da će njihovo dijete pokazati probleme u ponašanju, poput ispada bijesa, nemira i uzrujanosti.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Još jedna zanimljiva stvar izašla je iz ovog istraživanja pogotovo za partnere koji su imali problemi u vezi kao što su međusobni konflikti i osjećaj nezadovoljstva. Kada je njihovo dijete imalo dvije godine osjećalo je više emocionalnih problema u novim situacijama. Ti su se problemi kretali od zabrinutosti, tuge, čestog plakanja i prestrašenosti. Iako su postojala i druga slična istraživanja, ovo istraživanje pratilo je roditelje u dužem vremenskom periodu i usredotočilo se na dječje ponašanje u prve dvije godine života. Ova istraživanje pokazuje koliko je važno dati podršku roditeljima koji očekuju dijete. 

"Predugo su očevi koji će prvi put imati dijete bili stavljeni sa strane i izolirani u odnosu na mame. Ovo se mora promijeniti jer odnosi između djeteta i roditelja u ranom djetinjstvu ostavljaju dugoročne posljedice", kaže voditeljica istraživanja Claire Hughes iz Centra Cambridge za obiteljska istraživanja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!