Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Postoji li i kada je pravo vrijeme za prvi seks nakon porođaja?
Pexels

Život se okrene naglavačke kada dođe beba, što naravno utječe i na seksualne aktivnosti

Parovima se uglavnom savjetuje da nakon rođenja djeteta pričekaju šest tjedana sa spolnim odnosima, no nova saznanja pokazuju da ne postoji opća odrednica po tom pitanju. 

Postporođajni period specifičan je za svaku ženu. Onoj rodilji koja je prošla kroz težak porođaj i koju su šivali, šest tjedana je premalo da se oporavi, dok će se žena koja je lagano rodila oporaviti čak i prije. 

Preporučeno za tebe

"Period od šest tjedana je općeprihvaćen, no ne možemo pronaći dokaze kojim bismo ga podržali", komentira za WebMD šefica studije koja se bavila temom postporođajne njege, Andrea DeMaria, asistentica na Medicinskom sveučilištu Purdue u Lafayettu. Ona i njezini kolege anketirali su 70 žena koje su nedavno rodile. Pitali su ih o tome koliko su se oporavljale i kako su se osjećale nakon porođaja.

(FOTO: Pexels)

"Kada je riječ o seksu nakon porođaja, otkrili smo da mnoge žene nisu bile sigurne u svoje tijelo ili su osjećale neugodnost i bol ili su jednostavno bile premorene brigom oko novorođenčeta", kazala je DeMaria.

Osim toga, brojni psihološki čimbenici utječu na postporođajne seksualne aktivnosti - žene nisu psihički spremne, osjećaju nervozu ili su pokušale imati seksualni odnos pa nije išlo kako su očekivale, što ih je obeshrabrilo.

Ne smijemo zaboraviti niti sliku o tijelu koju žena ima nakon trudnoće, a drugačija je, no prije. Neke se ugodno osjećaju u svome tijelu, dok se druge trebaju potruditi da ga prihvate. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!