Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Prosječni menstrualni ciklus ne traje 28 dana kako se dosad mislilo
Pixabay

Kod samo 13 posto žena razmak između menstruacija je 28 dana, pokazala velika studija

Generacijama se mislilo da menstrualni ciklus traje 28 dana i da je ovulacijom, koja pada na 14 dan podijeljen u dvije faze. Tijekom prve, folikularne faze jajašce se razvija, slijedi ovulacija nakon koje nastupa lutealna faza koja priprema  maternicu za moguću implantaciju oplođenog jajašca.

Za žene koje žele ostati trudne, bitno je da imaju seksualne odnose u periodu oko ovulacije, odnosno u fertilnom prozoru, a kako bi ga odredile moraju točno znati kada dolazi do ovulacije. 

Preporučeno za tebe

(FOTO: Pexels)

U časopisu Nature Digital Medicine objavljena je jedna od najvećih studija ikada napravljenih o menstrualnom ciklusu, u kojoj su analizirani podaci 600.000 menstrualnih ciklusa 124,648 žena, prikupljenih putem aplikacija za praćenje ciklusa, otkriveno je da samo 13 posto žena ima ciklusu trajanju 28 dana. Istraživanje su zajedno proveli Londonsko sveučilište i Natural Cycles koji ima popularnu aplikaciju za praćenje ciklusa. 

Prosječni menstrualni ciklus, prema rezultatima studije, traje 29,3 dana. Kod 65 posto sudionica studije ciklus traje između 25 i 30 dana, folikularna faza 16,9 dana,a lutealna 12,4 dana.

Prosječna duljina ciklusa smanjuje se godišnje za 0,18 dana, a folikularne faze za 0,19 dana u periodu od 25 do 45 godine ženinog života. 

Na duljinu menstrualnog ciklusa utječu brojni čimbenici - etnički, indeks tjelesne mase (BMI), stres i stil života. Dužina ciklusa skraćuje se s godinama, a time i ovulacija nastupa ranije. 

Studija pokazuje da rijetko koja žena ima 28-dnevni menstrualni ciklus i da do ovulacije u većini slučajeva ne dolazi 14. dana, što je bitno za žene koje žele zatrudnjeti. 

style="background-color:transparent;color:rgb(122,59,127);">Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!