Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Spavanje u trudnoći: Kako doskočiti nesanici i izabrati pravi položaj
Pexels

Spavanje u trudnoći može ženi predstavljati problem te je korisno poduzeti sve korake koji će pomoći da se lakše utoneu san

Spavanje u trudnoći može biti izazov. Zbog brojnih promjena koje se u tijelu događaju, ali i zbog trbuha koji otežava disanje i smanjuje broj položaja u kojima žena može spavati, san često teško pada na oči. Ovo su koraci koji mogu pomoći trudnici da lakše utone u san i kvalitetnije spava.

  • Lagana večera

Dok spavamo tijelo probavlja hranu. Kako bismo mu olakšali posao, večera bi trebala biti što laganija. Izbjegavajte prženu i masnu hranu te sušeno voće jer mogu izazvati žgaravicu i nemirne snove. Neka posljednji obrok bude tri sata pred spavanje. Ovo će spriječiti buđenje usred noći zbog gladi i mučninu. 

(FOTO: Pexels)

  • Pripremite sobu za spavanje

Neka soba bude uredna, a krevet namješten. Ovo će vam pomoći da se opustite. Ne zabravite prozračiti prostoriju u kojoj spavate. Svjež zrak pomoći će vam da zaspite. Idealna temperatura spavaće sobe je 19 Celzijevihstupnjeva.

  • Smirite se

Preduvjet za dobar san jemiran um. Ostavite telefon u drugoj prostoriji, pola sata prije odlaska na počinak ugasite TV, manite se s društvenih mreža i interneta i uzmite neku opuštajuću knjigu ili pustite glazbu koju volite. 

  • Kupka

Priuštite si ponekad kupku. U nju nakapajte opuštajuće eterično ulje i vodite računa da voda ne bude pretopla jer će vas razbuditi kada izađete iz kade. 

U kojem položaju spavati?

U trudnoći je vrlo bitno paziti na položaj u kojem se spava. U prvom tromjesečju još se uvijek može spavati na trbuhu, no kako trbuh raste to će postajati sve teže. Isto tako, teško će biti spavati i na leđima

Između lijevog i desnog boka, birajte onaj na kojem vam je udobnije i ako treba poduprite leđa jastukom. U jednom trenutku, kad trudnoća poodmakne, preporučuje se spavati na lijevom boku kako bi se izbjegao pritisak na jetra i osigurala dobra prokrvljenost maternice. Postoje i specijalizirani jastuci za trudnice koji uvelike pomažu u spavanju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!