Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Znanstvenici otkrili razliku između beba rođenih carskim rezom i beba rođenih vaginalno
Pexels

"Vjerujemo da je ovo ključni trenutak u životu. Bebe su u majčinom trbuhu sterilne, a u trenutku rođenja njihov imunitet stječe golemi broj bakterija s kojim kreće u život", kaže autor studije

Nova studija otkrila je da postoji razlika između beba rođenih carskim rezom i onih koje su rođene vaginalno, a odnosi se na njihov mikrobiom - skup bakterija koje žive u našim crijevima i ključne su za imunitet. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu College London i objavljeno u srijedu u časopisu Nature. 

Izgleda da carski rez ipak ima nekih prednosti, kažu istraživači

Najveća studija ove vrste pokazala je da se mikrobiom novorođenčadi rođene vaginalnim putem sastoji najvećim dijelom od majčinih bakterija, dok se kod djece rođene carskim rezom mikrobiom sastoji od bolničkih bakterija. Kako bebe rastu ova razlika nestaje. 

(FOTO: Pixabay)

"Vjerujemo da je ovo ključni trenutak u životu. Bebe su u majčinom trbuhu sterilne, a u trenutku rođenja njihov imunitet stječe golemi broj bakterija s kojim kreće u život. Pretpostavljamo da je trenutak rođenja trenutak u kojem se postavlja imunološki sustav", kaže voditelj studije dr. Nigel Field.

U mikrobiomu beba rođenih carskim rezom prevladavaju bakterije koje kod zdravih ljudi ne uzrokuju nikakve probleme, no mogu izazvati bolesti ako je imunitet slab ili ako se umjesto u crijevima nalaze u tkivu ili krvotoku. Razlike u mikorbimu djece rođene carskim rezom i djece rođene vaginalnim putem nestaju u roku od šest do devet mjeseci. 

Druga strana majčinstva: Priče s poroda probudile u ženama strah od rađanja

Ranija istraživanja pokazala su lagano povišen rizik od bolesti usko povezanih s imunitetom poput astme, alergija, različitih upala i bolesti crijeva. "Bitno je nastaviti istraživanje kako bismo otkrili dugoročne posljedice razlika u mikrobiomu kod novorođenčadi", poručuje Field, a prenosi CNN.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!