Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Muškarci koji žele djecu trebali bi apstinirati od alkohola 6 mjeseci prije začeća, a žene godinu dana
Pexels

Alkohol šteti razvoju ploda čak i ako ga roditelji priju prije, no što dođe do začeća

Prema istraživanju objavljenom u časopisu European Journal of Preventive Cardiology koje izdaje Europsko društvo kardiologa muškarci koji planiraju djecu trebali bi prije začeća apstinirati od alkohola pola godine kako bi snizili rizik da se dijete rodi sa srčanom manom. 

Pelenski osip: Kako paziti na osjetljivu bebinu kožu?

Znanstvenici su usporedili podatke 55 studija, uključujući i one 41,747 beba koje su rođene sa srčanom manom i 297,587 zdravih beba.

(FOTO: Pexels)

Rezultati su pokazali poveznicu između alkohola i urođenih srčanih mana. Studija je otkrila i 20 posto veći rizik a se dijete rodi s abnormalnostima u građi srca, ako majka pije alkohol. 

Konzumacija alkohola tri mjeseca prije začeća povezana je s 44 posto većim rizikom za razvoj srčane mane kod beba, no što je kod djece čiji roditelji nisu pili.

Kiseli krastavci u trudnoći: Zašto žene toliko žude za određenom hranom?

Kada parovi planiraju djecu, muškarci bi trebali apsitnirati od alkoho pola barem pola godine, a žene godinu dana te ga ne piti tijekom trudnoće.

Urođene srčane mane najčešći su zdravstveni problemi kod novorođenčadi, a mogu povećati rizik od srčanih blesti kasnije u životu, čak i nakon kirurškog zahvata.

Alkohol je poznati teratogen, tvar koja tijekom razvoja ploda može dovesti do devijacija.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!