Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Koncentrat rajčice poboljšava kvalitetu sperme?
Pixabay

Otkriveno je da zdravi muškarci koji kao dodatak prehrani uzimaju dvije žlice pirea rajčice dnevno imaju kvalitetniju spermu

Likopen iz rajčice može povećati kvalitetu sperme, pokazalo je nedavno istraživanje. Naime, zdravi muškarci koji kao dodatak prehrani dnevno uzimaju dvije žlice pirea rajčice imaju kvalitetniju spermu. 

Muškarcima koji imaju problema s plodnošću savjetuje se da vode zdrav način života i nose pamučno donje rublje koje ne steže.

Važno je izbjegavati stres i imati redovite seksualne odnose tijekom perioda kada žena ovulira kako bi povećali šanse za začeće.

Ženska plodnost: na što trebate paziti, ako pokušavate zatrudnjeti

Likopen je antioksidans, poput vitamina E i cinka što znači da sprječava oksidaciju u stanicama. Povezan je i s drugim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

(FOTO: Pixabay)

Znanstvenici su u istraživanjuo muškoj plodnosti koristili likopen kao dodatak prehrani jer ga tijelo može brže apsorbirati te su ovako bili sigurni da će svi ispitanici dobiti istu dozu. 

Ukoliko bi količinu potrebnuza poboljšanje sperme uzimali direktno iz rajčice trebali bi dnevno pojesti dva kilograma ovog povrća. 

Istraživanje je trajalo 12 tjedana, a u njemu je sudjelovalo 60 muškaraca koji su svakodnevno uzimali 14 miligrama likopena. Njihova sperma testirana je na početku studije, nakon šest tjedana i na kraju. Iako nije bilo razlike u koncentraciji sperme, udio zdravih spermatozoida, njihov oblik i pokretljivost bili su poboljšani kod muškaraca koji su uzimali likopen. 

Želite zatrudnjeti? Otkrijte koliko dijeta za plodnost zapravo pomaže

Dr. Liz Williams, nutricionistica na Sveučilištu u Sheffieldu koja je vodila istraživanje objavljeno u European Journal of Nutrition, rekla je kako u ovom trenutku muškarcima mogu dati vrlo malo savjeta.

"Kažemo im da smanje konzumaciju alkohola i jedu zdravu prehranu - ali to su vrlo opće poruke, poručuje za BBC.

"Ovo je bila mala studija i trebamo ponoviti rad u većim ispitivanjima, ali rezultati su vrlo ohrabrujući", zaključuje Williams.

Muška neplodnost uzrok je problema kod polovice parova koji ne mogu začeti.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!