Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Muškarci su puno osjetljiviji, no što mislimo - manje ih se rađa u kriznim vremenima
Pexels

Dobro je poznato da stres koji trudnica proživljava može utjecati na razvoj fetusa i zdravlje djeteta nakon rođenja, no ne i da može utjecati utjecati na omjer muške i ženske djece

Studija provedena na Sveučilištu Columbia u New Yorku, a objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy os Sciences, pokazala je da trudnice koje proživljavaju fizički i psihički stres, rjeđe rađaju dječake.

Mazite svoje bebe koliko god možete - to ne djeluje dobro samo na njihovu psihu, nego i na gene

Inače se, u prosjeku, na 105 dječaka rodi 100 djevočica, no u ovoj studiji omjer je bio na strani djevcojčica 9:4, odnosno na devet djevočica rađalo se četiri dječaka. Ovaj obrazac uočen je i nakon terorističkog napada 11. rujna u New Yorku, kada je zamijećen manji broj muške novorođenčadi. 

Budući da se stres može manifestirati na različite načine, Monk i njezini suradnici definirali su 27 pokazatelja psihosocijalnog i fizičkog stresa te podvrgnuli testiranju na stres 187 zdravih trudnica u dobi od 18 do 45 godina.

(FOTO: Pexels)

Oko 17 posto (32) žena bilo je psihološki pod stresom, s klinički značajnim visokim nivoima depresije i anksioznosti. Još 16 posto (30) fizički je bilo pod stresom, što se očitovalo kroz povišen ili visoki krvni talk i kroz veći unos kalorija u usporedbi s drugim zdravim trudnicama. 

Rođenje djeteta neočekivano mijenja tatin mozak, ali i tijelo 

"Studije su pokazale da su muškarci osjetljiviji na prenatalno okruženje, što znači da će žene pod velikim stresom rjeđe roditi dječake, odnosno doći će do sponatnog pobačaja muškog djeteta i prije, no što saznaju da su trudne", objašnjava voditelj studije 

Žene koje su imale visok krvni tlak i povećani unos kalorija, češće su prijevremeno rađale. Trudnice koje su bile pod psihološkim stresom doživjele su više komplikacija pri porodu. 

Što su trudnice imale veću emocionalnu i psihološku potporu obitelji i bližnjih, bolje su podnosile trudnoću, lakše prolazile kroz porod i rađale zdraviju djecu. 

U studiji nije ispitano kako mentalno stanje majke konkretno utječe na plod, no ranije studije provedene na životinjama pokazale su da je zbog stresa plod izložen visokim razinama kortizola.

"Stres može utjecati na imunološki sustav majke, što dovodi do promjena koje utječu na neurološki i bihevioralni razvoj ploda. Ono što je jasno iz naše studije jest da je mentalno zdravlje majki važno ne samo za majku već i za njezino dijete", kaže za Science Daily voditejica studije Catherine Monk.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!