Ostani doma
Roditeljstvo / Trudnoća
Folna kiselina i cink ipak ne povećavaju mušku plodnost?
Pexels

Oba minerala reklamiraju se kao suplementi koji poboljšavaju kvalitetu sperme, a samim tim i šanse za trudnoću

Dodaci prehrani poput folne kiseline i cinka ne povećavaju plodnost muškaraca te im ne povećavaju šanse da se ostvare kao očevi, pokazala je nova studija. 

Oba minerala reklamiraju se kao suplementi koji poboljšavaju kvalitetu sperme, a samim tim i šanse za trudnoću.

No, znanstvenici su otkrili da muškarci koji uzimaju dodatak cinka i folne kiseline nemaju veću šansu da postanu očevi od onih koji ne koriste suplementaciju. Istraživanje je obuhvatilo je 2380 muškaraca u dobi od 18 do 45 godina, koji su liječili neplodnost. Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA.

(FOTO: Thinkstock)

Polovici ispitanika davani su suplementi  - pet miligrama folne kiseline i 30 miligrama cinka, dok su ostali uzimali placebo. Uzorci sjemena ispitanika analizirani su svaka dva mjeseca u periodu od godinu i pol dana. Provjeravao se njihov broj, mobilnost, kvaliteta i fragmentacija DNK.

Rezultati su pokazali da nije bilo razlike u kvaliteti sperme kod ispitanika koji su pili cink i folnu kiselinu i onih koji su uzimali placebo. Tijekom studije 820 ispitanika su postali očevi, podjednako iz obje grupe.

  • Ženska plodnost: na što trebate paziti, ako pokušavate zatrudnjeti

"Naše otkriće ne podržava konzumaciju folne kiseline i cinka u svrhu liječenja neplodnosti", kaže za Daily Mail voditelj studije dr. Enrique Schisterman. U trećini slučajeva neplodnosti problem je u muškarcu, a najčešći uzrok je loša kvaliteta sperme.

Smatra se da je folna kiselina koja se nalazi u lisnatom zelenom povrću ključna u proizvodnji spermatozoida. Cink se u visokoj koncentraciji nalazi u spermi - otprilike 30 puta višoj, nego u krvi pa je logično da se preporuča konzumacija cinka za povećanje kvalitete sperme. No, ova studija pokazuje drugačije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!