Ružičaste naočale
Ovi će vam govori sasvim preokrenuti život: najpopularniji TED talks
Pexels

TED govori postali su inspiracija ljudima diljem svijeta, a mi vam donosimo najpopularnije

Konferencija TED Talks započela je 1984. s idejom da ujedini tehnologiju, zabavu i dizajn - četiri temeljna pojma koji čine naziv TED. Međutim, nitko nije mogao zamisliti u što će se pretvoriti. 

Četverodnevna konferencija danas je, 34 godine nakon osnutka, postala platforma za razmjenu ideja, inspirativno sredstvo mnogih i mjesto koje vas natjera da se dignete iz fotelje i počnete raditi ono što volite, koliko god ponekad to banalno zvučalo. 

Okuplja značajne i utjecajne ljude, ali i sasvim obične pojedince koji imaju priču za podijeliti. Jedino je bitno da priča izazove emocije ili otkrije nešto novo, a govornicima je zajednička strast oko teme koju predstavljaju. 

Upravo je širina tema koje TED pokriva razlog zašto je jedna od najpopularnijih konferencija. Kada Elon Musk drži govor neposredno prije majke Dylana Klebolda, tinejdžera koji je 1999. izveo masakr u školi u SAD-u, onda znate o kojoj se raznolikosti radi. 

TED govori traju od 3 do 18 minuta jer je to optimalno vrijeme u kojem publika može svu svoju pažnju usmjeriti na govornika. 

Za vas smo izdvojili 5 najpopularnijih TED govora koji su na publiku ostavili neizbrisiv utjecaj. 

1. Ubija li škola kreativnost?

Sir Ken Robinson na karizmatičan način pokušava pronaći sustav obrazovanja koji će njegovati kreativnost, a ne ju 'ukalupljivati' te razumijeti da postoji više vrsti inteligencije. 

2. Snaga ranjivosti

Brene Brown u 20-minutnom izlaganju sažima ljudske emocije i odnose u jednostavnu tezu o ranjivosti i podsjeća nas zašto smo, apsolutno svi, vrijedni ljubavi. I to ne na klišej način. 

3. Zašto radimo to što radimo? 

Tony Robinson razigrano objašnjava ono što svi ponekad pitamo: zašto radimo to što radimo? Na jedinstven način pokušava objasniti koje nas to 'nevidljive sile' tjeraju na postupke koje ni sami ne razumijemo. 

4. Kako veliki vođe potiču akciju? 

Simon Sinek najpopularnijem od mnogih svojih govora pokušava objasniti njegov model uspjeha na primjerima najznačajnijih ljudi u povijesti poput Steve Jobsa i Marthina Luthera Kinga, a počinje s jednostavnim pitanje 'Zašto?'

5. Moj uvid u moždani udar

U nevjerojatnoj životnoj priči, Jill Bolte Tylor, objašnjava iskustvo zbog kojeg je počela gubiti funkcije govora, pokreta i svijest svijeta oko sebe. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Reci što misliš!