Ostani doma
Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja - SUTRA / Dermatologija i kozmetologija
Sredstva za sunčanje u trudnoći: koja smijete koristiti?
Thinkstock

Ono što svakako trebate izbjegavati su fotozaštitna sredstva s nanočesticama, za koje ne postoje studije o neškodljivosti kod trudnica i dojilja!

Kako je vrlo važno ponašati se "pametno“ na suncu i slijediti pravila fotoprotektivnog ponašanja, jednako tako morate znati da će vaša koža možda biti nešto osjetljivija na kemijske UVA/B filtre, stoga nastojte koristiti kozmetiku koja ima isključivo mineralne filtre (cinkov oksid, titanov dioksid) s minimalnim faktorom od 30 i istovremenom UVA zaštitom.

Među kemijskim filtrima je sve nepoželjnija PABA (para-aminobenzojeva kiselina) koja se svrstava u neke od najčešćih alergena. Jednaki princip primijenite kod make-upa, pokušate pronaći preparate koji sadrže mineralne pigmente i ne sadrže “upitne“ sintetske sastojke poput ftalata, parabena, formaldehida i dr.

Upravo se čita

Ono što svakako trebate izbjegavati su fotozaštitna sredstva s nanočesticama, za koje ne postoje studije o neškodljivosti kod trudnica i dojilja!

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!