Ostani doma
Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja - SUTRA / Dermatologija i kozmetologija
Diskutabilni sastojci u kozmetici za primjenu u trudnoći - od parabena do formaldehida
Thinkstock

Preporučuje da trudnice budu osviještene i potraže preparate koji ne sadrže ove diskutabilne sastojke

Na svjetskoj se razini uvelike raspravlja o potencijalnoj štetnosti mnogih kozmetičkih sastojaka, posebice kod rizičnih skupina kao što su trudnice i mala djeca, a tu svakako spadaju neki od konzervansa poput onih koji oslobađaju formaldehid, potom sastojaka koji utječu na bolje teksture kozmetičkih proizvoda (ftalati), bisfenol A, parabeni… Nažalost, još uvijek postoje mnoga oprečna mišljenja o njihovo potencijalnoj štetnosti, ali se većina zemalja preventivno odlučuje ograničiti njihovu uporabu ili navesti posebna upozorenja na deklaracijama. 

Parabeni se koriste u velikom broju pripravaka za njegu, u predmetima široke potrošnje, farmaceutskim proizvodima i hrani više od 50 godina, no posljednjih nekoliko godina se uvelike raspravlja o opravdanosti njihove primjene i sigurnosnom profilu. U isti se kontekst stavljaju i ftalati, formaldehid, aluminijeve soli, i dr.
Europska komisija ograničila je uporabu nekih vrsta parabena (osobito u dječjoj kozmetici do 3. godine života), a u nedavno objavljenoj studiji su se našle značajne koncentracije parabena u urinu novorođenadi.

Preporučeno za tebe

SAD je zabranio preparate za ravnanje kose (tzv. brazilsko feniranje, keratin-hair straightning) s formaldehidom, a Danci su u potpunosti zabranili parabene za dječju kozmetiku. Dok se na nacionalnoj razini ne donese konsenzusno mišljenje, ipak se preporučuje da trudnice budu osviještene i potraže preparate koji ne sadrže ove diskutabilne sastojke. Srećom, danas ih je toliko dostupno na policama da neće biti nikakvih problema pronaći idealan preparat za njegu. 

Primjena kozmetike tijekom trudnoće sve više postaje pitanje kojim se trebaju baviti zdravstveni djelatnici zbog razvoja sustava kozmetovigilancije kojim se prate svi mogući neželjeni učinci kozmetičkih proizvoda na ljudsko zdravlje. Potaknuti zabilježenim prijavama nuspojava poput pobačaja kod trudnice nakon masaže određenim kozmetičkim proizvodima, nedavno je objavljeno istraživanje francuske Agencije za lijekove (ANSM), u kojem se se istražile navike 294 trudnice u 5 bolnica, vezano za korištenje kozmetičkih proizvoda tijekom trudnoće. Ovakvim preliminarnim studijama će se potaknuti izgradnja nacionalnih projekata i smjernica vezanih za edukaciju trudnica o primjeni sigurne kozmetike i izbjegavanju neželjenih ishoda po njihovo zdravlje i zdravlje djeteta. Dermatofarmakologija je uznapredovala te iznjedrila toliko alternativa i kozmeceutika izvrsnog sigurnosnog profila, da je uz vrlo otvoreni razgovor sa zdravstvenim djelatnicima moguće pronaći najidealnije kozmetsko-terapijske opcije umjesto potencijalno rizičnih tijekom najradosnijeg iščekivanja …

 

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!