Ostani doma
Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja - SUTRA / Lijekovi u trudnoći i tijekom dojenja
Babinje je izuzetno osjetljiv period za žene, a dajemo mu premalo značaja
Thinkstock.com

Razdoblje babinja ženu i njezinu okolinu posve usmjerava prema djetetu, dok žena ostaje zanemarena iako se u njezinom tijelu događaju velike promjene

Porođajem ulazi se u razdoblje života žene kojem nije dovoljno posvećna pažanja, sva emocionalna i socijalna briga okrenuta je prema djetetu dok često majka ostaje zapostavljena i nezbrinuta. O babinju nema definiranog prijenosa informacija kao tehnika podučavanja kao primjerice za sam porod.

Ono započinje završetkom porođaja i traje 6 tjedana. Puerperij odnosno babinje obilježava razdoblje involucije genitalnih organa žene, ali i ostali organski sustavi žene vraćaju se u svoj normalni rad i funkcije. Razdoblje u kojem započinje laktacija unutar prva tri dana po porodu je novo iznimno razdoblje u životi žene, često nedovoljno prezentirano budućim majkama, kao ni sama tehnika dojenja.

Preporučeno za tebe

(FOTO: Thinkstock)

Tjelesne promjene kroz koje prolazi žensko tijelo nedovoljnu su prezentirani rodiljama odnosno majkama. Ove brojne promjene često imaju nepovoljan učinak na babinjaču kako u njezinom fizičkom tako i u psihičkom smislu. Snažne metaboličko-imunološke snage kao i obrambene snage tijela ne ulaze u ravnotežu u prvim danima babinja i time je tijelo izloženo brojnim nepogodnim čimbenicima. Meki dijelovi porođajnog kanala kao i samo materište iznimno je pogodno za razvoj infekcije kroz otvorne krvožilne i linfne putove s mogućim širenjem u ostale dijelove tijela.

Razdoblje babinja ženu i njezinu bližu i širu okolinu posve usmjerava prema djetetu, dok žena ostaje zanemarena kako od same sebe tako i od svoje okoline. Nisu samo burne promjene tijela od nabreknutosti dojki s pojačanim vaskularnim crtežom, mijenjanjem njezinih konzistencija unutar kratkog vremena. Mastitis, upala dojke ne javlja se samo unutar prvih tjedana po porodu već je moguće i u kasnijim mjesecima. Promjene mekih dijelova porođajnog kanal kao što je zadebljanje stijenke rodnice (uslijed nagnječenja mekog tkiva i stvaranje edema), urez međice često izazivaju osjećaj nelagode kod žena.

Kod brojnih žena raste strah od spolnog odnosa uslijed osjećaja promjene unutar njezinog spolovila. Brojne žene izražavaju osjećaj neprivlačnosti i nelagode uslijed navedenih promjena. Ženama se rijetko navode promjene kroz koje one prolaze. O problematici emocionalnih promjena koje obilježavaju razdoblje babinja rijetko se javno raspravlja.

Naglom promjenom fizičkog stanja (porod i porod posteljice kao hormonskog generatora) u iznimno kratkom vremenu ima za posljedicu dinamičnu mijenu hormonskog statusa, a koje za posljedicu ima i promjenu molekularnih mehanizama u mozgu koji mogu uzrokovati psihoze u ranom ali i u kasnijem babinju (12.-14. dana puerperija/babinja).

Endokrini poremećaji, infektivni i/ili toksični agensi mogu uzrokovati pojavu psihotičkih problema tijekom babinja. Babinje ostaje intenzivno nedovoljno artikulirano razdoblje u životu žene koje zahtijeva pomni nadzor kako od strane okoline, ali i liječničkog osoblja.  

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!