Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Vrste izbjeljivanja zubi i imaju li paste za izbjeljivanje utjecaja?
Thinkstock

Danas je u ponudi puno pasti za zube koje se reklamiraju kao paste za izbjeljivanje zubi, mo je li to baš tako?

Vezana vijest

Stomatološki pregled
Brinite o zubimaPravilna oralna higijena važna je za zdravlje cijelog organizma

Izbjeljivanje zubi se može raditi na dva načina: jedno je izbjeljivanje u ordinaciji, a drugo izbjeljivanje u kući koje se radi tako da se u gumene udlage, napravljene prema pacijentovim zubima, stavlja gel za izbjeljivanje i nosi četiri do pet sati ( najčešće je to po noći).

Razlika između ta dva načina je u gelu za izbjeljivanje koji se koristi, a razlikuje se po svojem sastavu. Izbjeljivati se mogu zdravi i intaktni zubi, ali i oni koji su avitalni odnosno na njima je rađen postupak liječenja zuba pa za njih kažemo da su "mrtvi zubi“.

Preporučeno za tebe

Ne izbjeljuju se ispuni i umjetne krune zuba, a sam postupak izbjeljivanja nije štetan za zube ako se koristi pod nadzorom doktora dentalne medicine jer to omogućuje siguran način bez neželjenih posljedica

Vezana vijest

Prekrasan osmijeh
Biorazgradiva spužvaBez bolnih odlazaka zubaru: znanstvenici otkrili kako popraviti zube na prirodan način

Zubi tijekom života mijenjaju boju zbog loših navika kao što je pušenje, ali se mogu pigmentirati i od obojenih napitaka kao što su crno vino, čaj i kava. Danas je u ponudi puno pasti za zube koje se reklamiraju kao paste za izbjeljivanje zubi, ali na žalost, to nije baš tako.

Takve paste u sebi sadržavaju granule koje čiste površinu zuba i djelomično uklanjaju pigmente što ostavlja dojam prividno svjetlijih zubi. Ne bi se smjele koristiti u kontinuitetu jer duljom upotrebom mogu napraviti i neželjena oštećenja na površini zuba

Paste za zube koje se izrađuju kod kuće, a pri tom prvenstveno mislim na upotrebu soli, sode bikarbone i limuna, nikako se ne preporučaju jer su preagresivne, a njihov učinak je medicinski neutemeljen.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

 

Reci što misliš!