Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Poruka pedijatrice: 'Anticjepiteljska kampanja je plod neznanja, cijepite svoje dijete!'
Thinkstock

Mnogi laici su danas zabrinuti za sve i svašta, svugdje vide neprijatelja i opasnost, zavjeru farmaceutskih kompanija, a to proizlazi iz neznanja i needuciranosti

Cijepljenje je oblik prevencije mnogih zaraznih bolesti. Od kada je uvedeno, neke od njih se ne pojavljuju, te se mnogi mladi liječnici nisu niti susretali s njima, što je dobro, ali sada kada je anticjepiteljska kampanja uzela maha u svijetu, ali i kod nas, može biti opasno.

Cijepljenjem se ne sprečava samo pojava određenih zaraznih bolesti nego i   komplikacije, invaliditet te eventualno i mogući najgori ishodi u nekim slučajevima...

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Da bi cijepljenje imalo efekta za pojedince i populaciju potrebno je cijepiti prema predviđenom kalendaru cijepljenja- rasporedu cijepljenja u određeno vrijeme za određenu dob, te se treba cijepiti populacija kako bi te zarazne bolesti bile iskorijenjene.

Prema Ustavu RH cijepljenje je obavezno. Neka djeca se ne smiju cijepiti određenim cjepivima, što je rijetko, ali i medicinski opravdano. Sva ostala djeca cijepe se prema obveznom kalendaru cijepljenja.

Anticjepiteljska kampanja je plod neznanja i neinformiranosti 

Mnogi laici su danas zabrinuti za sve i svašta, svugdje vide neprijatelja i opasnost, zavjeru farmaceutskih kompanija, a to proizlazi iz neznanja i needuciranosti.

Najbizarnije je da roditelji dovode bolesnu necijepljenu djecu da ih liječim s velikim povjerenjem u moje znanje, struku i iskustvo, dajem  im antibiotike, s kojima nemaju problema, dok za cijepljenje misle da bi im dijete moglo dobiti tešku, neizlječivu bolest

Internet i druge društvene mreže su ponekad korisne, ali ih se nikako ne može kontrolirati te su ponekad i opasne jer se u ovakvim slučajevima dezinformacije brzo šire i pristupačne su ljudima svakakvih edukativnih profila. Kriza autoriteta je sveprisutna u svima društvima, a čini se naročito, kod nas.

Jedno je ako netko od stručnjaka ima svoj privatni stav, a drugo je ako o struci progovara u medijima neargumentirano i netočno! Mislim da u Hrvatskoj nema pedijatra koji predlaže da se djeca ne cijepe. To je sastavni dio naše edukacije. Svatko od pedijatara više ili manje prati nove spoznaje u medicini, pedijatriji, epidemiologiji, vakcinologiji  jer nas na to upućuje struka.

I ja se kao pedijatar u svojoj svakodnevnoj praksi susrećem s roditeljima koji svoju djecu ne žele cijepiti. Moram priznati da mi je to dosta teško i složeno područje jer smatram da ih trebam educirati i pokušati procijepiti njihovo dijete, a često se svodi na puno pričanja, argumentiranja, uvjeravanja, nove posjete, a ponekad se čini da ne daje rezultata...

Najbizarnije je da takvi roditelji dovode bolesnu necijepljenu djecu k meni da ih liječim s velikim povjerenjem u moje znanje, struku i iskustvo, da im dajem antibiotike, s kojim nemaju nikakvih problema, dok za cijepljenje misle da bi im dijete moglo odmah dobiti tešku, neizlječivu, kroničnu bolest.

Muče ih razne stvari:

  • od pojave autizma (za koji je struka već davno rekla da nema značajne povezanosti - nakon objavljenog članka u Lancetu prije 10 godina - jednom od najrenomiranijih medicinskih časopisa, a koji je povučen zbog neznanstvene argumentacije, a koji još i dalje svi anticjepitelji citiraju- dakle ne znaju!)
  • teških metala koji se talože direktno u organe (pitanje zagađenosti okoliša i teških metala koji nas okružuju)
  • neuroloških poremećaja koji su se javili baš nakon cjepiva kod susjedovog djeteta pa se roditelj boji da se isti simptomi ne bi pojavili i kod njega
  • puno roditelja bi odgodilo cijepljenje dok dijete "sazre"
  • neki bi cijepili "pojedinačno"? I pikali dijete nebrojeno puta (a takvih cjepiva niti nema na tržištu)

Preporuka roditeljima:

Cijepite svoje dijete!

Vjerujete svom pedijatru. Ako ne vjerujete njemu da je cijepljenje važno za vaše dijete   kako ćete mu vjerovati u pogledu terapije ili dijagnostike... Vaš pedijatar je završio medicinski fakultet, postdiplomski studij iz pedijatrije, specijalizirao je pedijatriju (4-5 godina), mora pratiti najnoviju stručnu i znanstvenu literaturu, sudjeluje na pedijatrijskim kongresima, inače gubi licencu i pravo obavljanja pedijatrijske djelatnosti, zar mislite da to nije dovoljno da vas poduči što je dobro za vaše dijete.
I vaš pedijatar ima djecu i ona su uredno cijepljena!

Preporuka medijima (novinarima) i društvenim mrežama:

Dobro provjerite činjenice koje objavljujete.

  • Budite objektivni
  • Za sudionike u raspravama potražite zaista stručne osobe s određenih područja
  • Vaša informacija je jako važna, ali kriva informacija može nanijeti mnogo štete

Poruka kolegama:

  • privatno možete imati svakakva razmišljanja o svemu, ali u medije istupate kao predstavnici struke s valjanim argumentima koje možete i dokazati.
  • ako ste dokazali znanstveno da je nešto drugačije, dokažite to i na znanstvenoj osnovi, publicirajte članak, dokument,  u citiranim medicinskim časopisima...Budite zaista stručni i znanstveni!

Ako imate licencu određene struke uputno je ponašati se prema njenim kautelama

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!